Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuklarda morarma neyin habercisi?

        Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ayhan Pektaş, çocuklarda kalp hastalığının yeni doğan ve süt çocuğu döneminde morarma, kilo alamama, sık enfeksiyon ve kalp yetmezliği belirtileri olduğunu söyledi.

        Pektaş, büyük yaş gruplarında çabuk yorulma, göğüs ağrısı, çarpıntı, bayılma ve kalp yetmezliği gibi belirtiler ile kendini gösterebileceğini belirtti.

        Pektaş, "Ağır kalp hastalıkları anne ve babalar tarafından fark edilebilir. Ancak bazı kalp delikleri ve kapak hastalıkları adolesan döneme kadar bulgu vermeyebilir. Hatta aileler bu durum karşısında şaşkınlıklarını sıklıkla ifade ederler. Çünkü çocuklarının düzenli olarak çocuk doktoru kontrolü altında olduğunu, böyle bir şeyin olmasının mümkün olamayacağını belirtirler." dedi.

        Doğumsal kalp hastalıklarının görülme oranının yüzde 0,1 olduğunu ve hastalığın tedavisinde en önemli sürecin bebeğe anne karnındayken tanı koymak olduğunu ifade eden Pektaş, gebeliğin 17. ve 24. haftalarında ekokardiyografi sayesinde yüzde 80–95 oranında kalpteki yapısal anormalliklere tanı konabildiğini kaydetti.

        Pektaş, "Bu bize ne kazandırır diye düşünürsek; öncelikle doğum sonrası acil müdahale edilmesi gereken bebekler için hazırlık yapılmasını ya da gerekli merkeze doğum öncesi yönlendirmemizi sağlar. Afyon'daki 3 aylık dönemimde 3 tane ağır kalp hastalığı olan vakamız oldu ve 2 tanesini ileri merkeze yönlendirdik. Ayrıca her yaş grubu için kalp ameliyatı yapılabiliyor. Çocuk ve bebeklerde morarma yapan kalp hastalıkları sıklıkla büyüme ve gelişme geriliğine sebep olmakla beraber morarma yapmayan kalp hastalıklarının da bir kısmı büyümeyi negatif yönde etkileyebiliyor." diye konuştu.

        Pektaş, kalp hastalığının toplum tarafından korku ile anıldığını belirterek, ancak günümüzde birçok kalp hastalığının tedavisinin erken tanı konulduğunda mümkün olabildiğini, ailelerin çocuklarının takiplerini düzenli bir şekilde yaptırmasını önerdiğini belirtti.

        Pektaş, "Hastalık bulgularına sahip olan ailelerin çocuklarını mutlaka bir kez de olsa Çocuk Kardiyoloji Bölümünde muayene ettirmelerinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca hamile olan anne adaylarının da 17. ve 24. haftalarında eğer takip eden kadın doğum uzmanları gerekli görüyorsa fetal ekokardiyografi testini yaptırmalarını önerebilirim." dedi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ