Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Minik Melek, Ali'nin kalbiyle hayata bağlandı

        Beyin ölümü gerçekleşen 6 yaşındaki Ali Utku Yücel'den alınan kalp, özel uçakla getirilip yeniden hayat verdiği Melek'in bedeninde atmaya devam etti.

        Diyarbakır'da 2010 yılının Şubat ayında dünyaya gelen Melek Özcan, henüz bir yaşında kalp yetmezliği bulunduğu teşhisi konulduktan sonra önce Ankara'ya, ardından da 2011 yılının Temmuz ayında İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne getirildi. Burada yapılan tetkiklerin ardından, Minik Melek'in yaşamına devam edebilmesi için kalp cihazı takılmasına karar verildi. Minik Melek'in bedenine, kendisinin iki katı büyüklüğündeki yapay kalp cihazına bağlandı, yaşama tutunması sağlandı.

        DAHA ÖNCE İKİ KEZ UMUTLANDI, OLMADI

        Kalp naklinden başka yaşama umudu olmayan minik Melek'e daha önce de iki kez nakil şansı doğdu, ama sonuca ulaşmadı. Şanlıurfa'dan çıkan bir bağış kalp İzmir ile bu kent aradaki mesafenin uzaklığı nedeniyle, Samsun'daki bağış kalp ise, doktorlar tarafından sağlıklı bulunmaması üzerine nakil yapılamadı.

        MİNİK ALİ, ARTIK MELEK'İN BEDENİNDE YAŞAYACAK

        Sürekli kontrol altında tutulması gerektiği için 1.5 yıl boyunca hastanede babasıyla yaşamını sürdürmek zorunda kalan Melek, Diyarbakır'da yaşayan ve ekonomik zorluk yüzünden sık sık yanına gelemeyen annesi Azize özcan ile 1.5 yaşındaki kardeşi Yağmur Özcan'dan da ayrı kaldı. Minik bedeniyle yaşama tutunmaya çalışan Melek'e, umutlu haber ise dün Adana'dan geldi. Adana'da babasıyla gittiği alışveriş merkezinde buz pistinde, kaymaya çalıştığı sırada düşüp başını vuran ardından da götürüldüğü hastanede çekilen MR filminde, beyninde tümör olduğu ortaya çıkan 6 yaşındaki Ali Utku Yücel'in, ameliyat edilmesine rağmen beyin ölümü gerçekleşti. Bunun üzerine aile tarafından bağışlanan organlardan kalbin Minik Melek'e nakledilmesine karar verildi.

        YAŞAM MARATONU BAŞLADI

        Ali'nin kalbinin İzmir'e getirilmesine karar verilmesinin ardından da yaşam maratonu başladı. Ameliyatla Ali'nin kalbinin çıkarıldığı anlarda, koordineli yürütülen çalışmayla Melek de Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde saat 21.00'de ameliyata alındı. Prof.Dr. Öztekin Oto ve ekibinin yaptığı ameliyatla ilk olarak Melek'in bedeni yapay kalp cihazı ayrıldı. Bu ameliyat sırasında ise, Adana'dan özel uçakla İzmir'e getirilen kalp havalimanında hazır bekletilen ambulans ve eskortla, hastaneye ulaştırıldı. Ameliyat masasında bulunan Minik Melek'e, yapay kalbinden kurtulmasının hemen ardından Ali'nin kalbi nakledildi. Yaklaşık 5 saat süren başarılı ameliyatın ardından Melek, yoğun bakım ünitesine yatırıldı. Melek'in sağlık durumunun iyiye gittiği bildirildi.

        NAKİL ANNEDEN AYRI GERÇEKLEŞTİ

        Bu arada ekonomik zorluktan dolayı annesinden uzun süre ayrı kalmak zorunda kalan minik Melek, hayati önemdeki ameliyata da yine annesinden ayrı girdi. Melek'in başında sadece babası Muhsin Özcan bulunabildi. Büyük mutluluk yaşadığını söyleyen baba Muhsin Özcan, "Oğullarının organını bağışlayan aileye minnet borçluyum. Kızım onlar sayesinde, oğulları sayesinde hayata bağlandı. 20 aydır bağış kalbi hastanede bekliyorduk. Artık kızımın hayata başlamasını bekleyeceğim ve herkesi organ bağışlamaya davet ediyorum. Tüm nakil bekleyen kişilerin de, bu beklentilerine biran önce kavuşmalarını diliyorum" dedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ