Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Antalya'da organ bağışı rekoru

        Antalya Valiliği koordinatörlüğünde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen ''1 saatte en fazla organ bağışı rekor denemesi'' dalındaki Guinness dünya rekoru denemesinde bir saatte 2 bin 56 kişi organlarını bağışladı, ancak yapılan değerlendirmede bin 981 kişinin başvurusu kabul edildi.

        Kepez Arena'da gerçekleştirilen organizasyon saat 15.13'te başladı, saat 16.13'de sona erdi. 40 masada 128'i şahit, 230 sağlık ekibinin görev yaptığı organizasyonda bir saatte 2 bin 56 kişi organlarını bağışladı.

        Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, rekor denemesi sonrası yaptığı açıklamada, rekoru kıran ve 2 bin hedefini geçen Antalyalılara teşekkür etti. Antalya'nın her zaman Türkiye'nin önemli bir markası olduğuna işaret eden Kafkas, ''Hem Antalya hem ülkemiz adına gurur verici bir rekora imza attınız. Bütün kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Bu yürekler olmasa, bu duyarlılık olmasa çok kolay başarılacak bir organizasyon değil'' dedi.

        Antalya'nın organ naklinde hep güzel işler yaptığını, güzel işler başardığını dile getiren Kafkas, Antalya'nın dünyada Türkiye'nin imajı için ciddi katkılar sağladığını vurguladı.

        Türkiye'de 22 bin 478 hastanın organ beklediğini kaydeden Kafkas, ''Her birimiz 22 bin 478 kişinin içinde olabilirdik. Öldükten sonra hiç kimsenin işine yaramayacak organların toprak olması yerine hem insani hem İslami bir duyarlılıkla bağışlanması gerektiğini düşünüyoruz. Dünyada canlı nakilde birinciyiz. Canımızı veriyoruz, cenazemizi vermiyoruz. Oysaki canımız bize lazım, cenazemizin ise başkalarına hayat vermesi daha anlamlı diye düşünüyorum'' diye konuştu.

        Organ nakil merkezleri bakımından Türkiye'nin altyapısının çok iyi olduğunu vurgulayan Kafkas, nakil yapılamayan organın kalmadığını, Türkiye'nin yeterli teknik altyapıya sahip olduğunu belirtti.

        Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da Antalya'nın organ naklinde bir marka olduğunu, bugün yapılan operasyonla da organ bağışında bir marka olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

        Antalya'nın bir farkındalık oluşturduğunu söyleyen Altıparmak, sadece Türkiye'de yılda 6 bin insanın organ bağışı yetersizliği nedeniyle hayatını kaybettiğini, Antalya'nın bu tablo karşısında güzel bir çalışmaya imza attığını belirtti.

        İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Antalya'nın sağlık alanında bir marka olduğunun bu organizasyonla tescillendiğini söyledi.

        Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise Antalya'da gerçekleştirilen organizasyonun Türkiye'nin marka değerine katkıda bulunduğuna işaret ederek, ''Bugün burada insanlık için kalbimizin sevgi dolu olduğunu haykırdık'' dedi.

        Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinin sosyal medyada çok iyi örgütlendiğini kaydederek, organizasyona destekte bulunan öğrencilerine ve Antalya'ya teşekkür etti.

        Guinness Türkiye Temsilcisi ve Hakemi Şeyma Subaşı'nın başvuruları kontrol ettiği sırada sanatçı Sümer Ezgü de mini konser verdi.

        Yapılan değerlendirme sonucunda 75 kişinin başvurusu çeşitli nedenlerle kabul edilmedi. ''1 saatte en fazla organ bağışında'' yeni rekor bin 981 olarak tescillendi.

        Çin'de 2012 yılında 474 bağışla kırılan rekor ise Antalya'da ilk 7 dakikada 475 kişinin bağışı ile kırıldı. Organ bağışı rekor denemesinde Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, AK Parti Antalya Milletvekilleri Hüseyin Samani ve Gökçen Özdoğan Enç, Antalya'nın yanı sıra çevre il ve ilçelerden sivil toplum örgüt üyeleri, öğrenciler, sağlık görevlileri, gazeteciler ile vatandaşlar organlarını bağışladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ