Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Türk doktorların büyük başarısı

        Uludağ Üniversitesi’nde bir çok branştan uzmanın yer aldığı 'Multidisipliner Kanser Araştırma Grubu'nun 4 yıldır süren kanser ilacı araştırmasından sevindirici sonuç çıktı.

        Kanser tedavisinin başarısızlığının, kanser kök hücresinin tedaviye direnç göstermesinden kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Engin Ulukaya, söz konusu komplekslerden birinin kanser kök hücresini öldürdüğünü tespit ettiklerini söyledi.

        Uludağ Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Uludağ Üniversitesi Multidisipliner Kanser Araştırma Grubu’nda çalışmalar yapan Prof. Dr. Veysel T. Yılmaz ile Prof. Dr. Engin Ulukaya’nın 4 yıldır sürdürdükleri kanser ilacı araştırması sonuç verdi.

        Kimya Bölümü Anorganik Kimya Anabilim Dalından Prof. Dr. Veysel T. Yılmaz’ın yürütücülüğünü yaptığı bir TÜBİTAK projesi kapsamında, sentezlenen bir seri yeni platin ve palladyum bazlı metal komplekslerinden iki palladyum bileşiğinin güçlü derecede anti kanser etkili oldukları bulundu. Bunun üzerine Uludağ Üniversitesi’nin çeşitli fakültelerinde ve bölümlerinde çalışan öğretim elemanları tarafından kurulan ’Uludağ Multisipliner Kanser Araştırma Grubu’nun gerçekleştirdiği araştırmada, palladyum bileşiklerinin, aynı kimyasal gruptan olmasına rağmen halen klinikte kullanılan platin bazlı ilaçlara oranla suda çözünürlüğünün yüksek olduğu, dolayısıyla anti kanser etki açısından daha avantajlı durumda bulunduğu tespit edildi. Bu verilerden yola çıkan Kanser Araştırma Grubu, bugüne kadar meme, akciğer ve prostat kanserleri üzerinde meydana gelen anti kanser etkiyi ayrıntılı olarak araştırdı.

        Araştırmalardan başarılı sonuçlar alınmaya başlaması üzerine, Türk Patent Enstitüsü’ne başvurularak söz konusu bileşiklerin patenti alındı.

        ''YURT DIŞINDA DA ARAŞTIRILIYOR''

        Söz konusu iki kompleks yurtiçinde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde Dr. Ceyda Açılan ve ekibi tarafından araştırılırken yurt dışında ise Yunanistan’da deney hayvanları üstüne, Hırvatistan’da hematolojik tümörler üstüne ve İngiltere’de prostat kanseri kök hücreleri üstüne etkisi halen araştırılıyor.

        ''KANSER KÖK HÜCRESİNİ ÖLDÜRDÜĞÜ TESPİT EDİLDİ''

        Kanser tedavisinin başarısızlığının, kanser kök hücresinin tedaviye direnç göstermesinden kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Engin Ulukaya, söz konusu komplekslerden birinin kanser kök hücresini öldürdüğünü tespit ettiklerini söyledi.

        Bu nedenle, İngiltere’deki çalışmalarının özellikle önem arz ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Ulukaya şöyle dedi:

        "İngiltere’de prostat kanseri kök hücreleri üstündeki etkisi, klinikte kullanılan etoposit ve cisplatin gibi ilaçlara göre daha etkili bulundu. Bu çalışma sonuçları yayınlanmak üzere Plos One dergisine sunuldu. Palladium bileşiklerinin prostat kanseri kök hücreleri üzerindeki etkisi açısından bu çalışma dünyadaki ilk çalışmadır ve sonuçları ümit vaat etmektedir."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ