Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Bazı ilaçlara erişim kolaylaştı!

        Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılan değişiklikle,osteoporoz ve kolestroltedavisinde kullanılan ilaçlardan daha çok sayıda hasta faydalanabilecek. Ayrıca,kolesterol ilaçları için kardiyoloji,kalp-damar, endokrinoloji ve iç hastalıkları uzmanlarının dışında artık nöroloji uzmanları da rapor düzenleyebilecek.

        Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, 4 Mayıs Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren SUT'a ilişkin, yeni SUT'ta halk arasında kemik erimesi olarak bilinen "Osteoporoz", kırık ya da kazadan sonra el ya da ayağın şişmesi ve kullanılamaması şeklinde tanımlanan "Sudek Atrofisi (Algonörodistrofi)" ve biçim bozucu kemik iltihabı olarak ifade edilen "Paget" hastalığında ilaç kullanım ilkelerinde değişiklik yapıldığını söyledi.

        Osteoporoz ve kolesterol hastaları için yeni düzenlemenin hasta lehine önemli avantajlar getirdiğini vurgulayan Kızılay, "Önceki SUT'ta sadece T skoru -4 ve daha az olan osteoporoz hastaları ilaç alabiliyorken, yeni SUT'a göre bu değer -3,5'a düşürüldü. Böylece T skoru -3,5 ve daha az olan hastalar ilaçlarına ulaşabilecek" dedi.

        Kızılay, "Statinler (antihipertansiflerle kombinasyonları dahil)" başlıklı maddede de kolesterol hastaları için yeni düzenleme yapıldığını ifade ederek, "Önceki SUT'ta LDL düzeyi 100 mg/dl olan hastalar ilaç alabiliyorken, yeni SUT'a göre bu değer 70 mg/dl'ye indirildi. Böylece, yeni düzenleme daha fazla hastanın ilaca erişimini kolaylaştırdı. LDL değerindeki 70'lik düzeltme sağlam olanlar için değil, diyabet ve kalp hastalığı için olanlarda geçerli. Normal kişiler için ilaç kullanım sınırı hala LDL 190 olarak devam ediyor" diye konuştu.

        KOLESTEROL İLAÇLARI İÇİN NÖROLOGLAR DA RAPOR VEREBİLECEK

        "Statin dışındaki lipid düşürücü ilaçlar (fenofibrat, gemfibrozil, kolestiramin)" maddesinde de değişiklik yapıldığını dile getiren Kızılay, şöyle konuştu:

        "Kolesterol ilaçları için önceki SUT'ta sadece kardiyoloji, kalp-damar, endokrinoloji ve iç hastalıkları uzmanları rapor düzenleyebiliyorken, yeni SUT'a göre artık nöroloji uzmanı hekimler de rapor düzenleyebilecek. Nöropatik ağrı ve fibromiyaljide ilaç kullanım ilkeleri maddesinde yapılan değişikliğe göre ise 'Gabapentin' etken maddeli ilaçlar, nöroloji, beyin cerrahisi, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, anestezi ve reanimasyon, immünoloji, cilt hastalıkları, romatoloji veya endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzman hekimi tarafından veya bu uzman hekimlerden birinin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebiliyorken, bu maddeye artık ortopedi uzman hekimleri de eklendi.

        Ayrıca 'Pregabalin' (kombinasyonları dahil) etken maddeli ilaçlar; üçüncü basamak sağlık kurumlarında romatoloji, anestezi ve reanimasyon, immünoloji, cilt hastalıkları, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, nöroloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, nefroloji uzman hekimleri tarafından veya bu uzman hekimlerden birinin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebiliyorken, bu maddeye ortopedi uzman hekimleri de dahil edildi."

        REÇETELERE YAZILABİLECEK İLAÇ MİKTARI

        Kızılay, reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı maddesinde de yeni düzenleme yapıldığını belirtti.

        Eski SUT'a göre, bazı kürlü ilaçlarda 1 aylık tedavi için 1 kutu ilaç verilebildiğini ve bunun sonucunda hastanın tedavisinin yarım kalabildiğini vurgulayan Kızılay, "Yeni SUT ile bu mağduriyet sona erdi. Kür protokolü uygulanan ilaçlarda 1 küre yetecek miktarda ilacın bedeli ödenecek" bilgisini verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ