Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Türkiye'deki Cern'den ilk somut adım

        Kanser ve Alzheimer gibi hastalıkların teşhisinde büyük önemi bulunan izotopları üretmek amacıyla Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından kurulan Proton Hızlandırıcı Tesisi, yerli üretim için ilk somut adımı atıyor.

        Hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan Talyum 201, Galyum 67, İyot 123 ve İndiyum 111 gibi önemli izotopları üretmeye başlayan tesis, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile ruhsat görüşmelerine başladı.

        İki kurum arasında yapılan toplantıların ardından alınacak kararla, yerli izotopların tıpta kullanımı sağlanacak. Tesiste; Talyum 201, Galyum 67, İyot 123 ve İndiyum 111 gibi izotopların üretimi yapılıyor.

        Bu izotopların, ilaçlarla birleştirilmesiyle de hastalıkların teşhisinde önemli olan ilaçlar ve tıbbi cihazlar üretilecek.

        2 SAATLİK ÖMÜR

        İki saat gibi kısa süre içinde ömürlerinin tükenmesi nedeniyle çok sayıda izotop, ithal edilip ilaç haline getirilene kadar kullanım ömrü doluyordu. Hastaların ithalat dönemi için aylarca beklemesi gerekiyor ve bu sorun hastalıkların teşhisinde gecikmeye yol açıyordu. Türkiye'de üretimi yapılan bu ürünler nedeniyle, hastaların bekleme süresi de kısalacak.

        İzotopların ömrünün kısa olması ve ilacın hastaya enjekte edilmesinde sıkıntı yaşanması Proton Hızlandırıcı Tesisi'nin yanına bir teşhis merkezi inşa edilmesini de gerekli kıldı. Ruhsat aşamasının tamamlanmasıyla izotoplarla üretilen ilaçların hastaya ulaşma süresi de kısalacak.

        İŞTE ÜRETİLECEK İZOTOPLAR

        Proton Hızlandırıcı Merkezi'nde üretilecek olan radyo izotoplar ve teşhisinde kullanılan hastalıklar şöyle:

        İYOT 123: Beyin, tiroit, böbrek, beyindeki kan akışının görüntülenmesi ve alzaymır gibi nörolojik hastalıkların tanısında kullanılıyor.

        GALYUM 67: Abdominal (karın bölgesi ) enfeksiyonları, lenf kanseri, yumuşak doku enfeksiyonu ve akciğer hastalıklarının tespitinde kullanılıyor.

        İNDİYUM 111: Organ nakillerinde organın vücut tarafından kabul edilip edilmediğinin anlaşılmasında, vücudun bağışıklık sistemi faaliyetlerinin izlenmesinde, karaciğer ve böbreklerdeki organ konsantrasyonlarının takibi, beyaz kan hücrelerinin izlenmesi, lösemi tehdidi ve tümörlerin görüntülenmesinde kullanılıyor.

        TALYUM 201: Kardiyoloji, kalp görüntüleme, miyokardial perfüzyon (kalp kasına ulaşan kan miktarının değerlendirilmesi) ve amacıyla kullanılıyor.

        FLOR 18: Beyin fizyolojisi ve patolojisinde, koroner arter (kalbin etrafını çevreleyerek kalbin beslenmesini sağlayan atardamarlar) ve kanser hastalıklarında tanı amacıyla kullanılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ