Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Bir iyi bir de kötü haber!

        Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneğince (LLMBİR), "1. Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları Kongresi" düzenlendi.

        LLMBİR Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, derneğin kan kanserlerinin önlenmesi, önlenemediği durumlarda da doğru ve hızlı teşhis edilebilmesi, ardından hastaların dünyada var olan en uygun tedaviye kolayca erişimlerinin sağlanması amacıyla, bir yıl önce kurulduğunu söyledi.

        Toplumu, kan kanserleriyle ilgili bilinçlendirmeyi hedeflediklerini anlatan Özcan, löseminin farklı yaşlarda görülebildiğini ifade etti.

        Kan kanseri türlerinden en çok lenfomayla karşılaşıldığını bildiren Özcan, sigarayla mücadele faaliyetleri doğrultusunda, gelecek yıllarda kanserin sigarayla ilişkili türlerinin azalacağı, buna karşın löseminin artacağı öngörüsünde bulundu.

        Kan kanserinde bir numaralı risk faktörünün yaşlılık olduğunu vurgulayan Özcan, "Tıp ilerledikçe insanlar daha uzun süre yaşayacak. Yaş ilerledikçe kanserli hücrelerin tamir mekanizması da zorlaşacak. Ayrıca gelecekte çevresel kirliliğin etkilerine bağlı olarak da kan kanserli hasta sayısında artış bekleniyor" dedi.

        TEDAVİDE DEVRİMLER YAŞANIYOR

        Özcan, kanser hastalıklarının tedavisinde de küçük devrimler yaşandığına değinerek, "Aylarca hastanede yatmayı gerektiren tedaviler yerine günde bir hapla bu hastalığı tedavi etmek mümkün hale gelecek. En geç 20 yıl içinde löseminin hemen hemen bütün tiplerinde ağızdan alınan haplarla tedavi etmek ve lösemiyi, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon gibi kronik bir haline getirmek mümkün olacak" diye konuştu.

        Kan kanserinde genetik yapı ve çevresel faktörlerin etkili olduğuna işaret eden Özcan, sağlıksız beslenme koşulları, enfeksiyon gelişimi, kimyasal ajanlar, elektromanyetik kirlilik, uygun olmayan yaşam koşulları gibi etkenlerin kansere yakalanma riskini yükselttiğini söyledi.

        LLMBİR 2. Başkanı Harun Akın da 2003'te lösemi hastalığına yakalandığını ve tedavi sürecinin ardından aynı kaderi paylaştığı kişilere destek olmak amacıyla derneğin kuruluşunda görev aldığını bildirdi.

        Hasta ve hasta yakınlarıyla çok sayıda hekimin katıldığı kongrede, kan kanseri türleri, tedavi süreci, kök hücre nakli, kanseri önlemenin ve mikroplardan korunmanın yolları anlatıldı.

        Hasta hikayelerinin de paylaşıldığı kongre, yarın da devam edecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ