Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağrı Bilimi Çocuğunuzu büyüme ağrılarından masajla kurtarabilirsiniz

        Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuray Keçecioğlu, birçok anne-babayı telaşlandıran, gece yarıları kucaklarında çocukları ile hastanelerin acil servislerine koşmalarına neden olan ağrıların 'büyüme ağrısı' olduğunu söyledi.

        Büyüme ağrılarının çocuğun büyüme sürecinin doğal bir göstergesi olduğunu, genellikle 3 ile 5 ve 8 ile 12 yaş arasında, özellikle bacaklarda ve vücudun eklem yerlerinde hissedildiğini belirten Keçecioğlu, "Büyüme ağrıları anne-babaları endişelendirmesin" uyarısında bulundu.

        Çocukluk döneminde tekrarlayan bacak ağrılarının en büyük nedeni 'büyüme ağrıları' olduğunu kaydeden Keçecioğlu, şu bilgileri verdi: "Bunlar çoğunlukla günün ilerleyen saatlerinde ya da gece başlarlar. Çoğunlukla kendiliğinden geçer ama bazı durumlarda masaj faydalı olabilir. Ağrı bacaklarda, uyluk bölgesinde, baldırda, diz arkasındaki kaslarda hissedilir. Büyüme ağrıları, şişlik, kızarıklık, aksama, hareket kısıtlılığına neden olmaz."

        Çocuklar uzarken daha çok bacaklarda oluşan ağrıların aileleri endişe içinde bırakabildiğini vurgulayan Keçecioğlu, "Büyüme ağrısı, 3 ile 12 yaş arası çocuklarda genellikle bacaklarda (dizin arkası, uyluk ve baldırlarda) akşam ve geceleri ortaya çıkan ve uykudan uyandıran, birkaç dakikadan birkaç saate dek sürebilen, nedeni bilinmeyen ağrılardır. Eklem veya kemikte değil, kasta ağrı söz konusudur. Genelde artmış fiziksel aktivite sonrası görülür. Bazen günlerce ağrı olmazken, bazen de tekrar başlayabilir."

        Büyüme ağrısının kendisini bacakta ortaya çıktığını ve vücutta ateş oluşturduğunu anlatan Keçecioğlu, "Çocuğunuz bacağım ağrıyor diyor, fakat bunun yanında ağrıyla birlikte ateş de varsa, yürürken topallıyorsa, eklemlerde şişlik, kızarıklık varsa, günlük normal aktivitelere engel olan bir ağrı varsa o zaman hemen bir doktora başvurmak gerekir. Şüpheli bir durum varsa, kan testleri, filmler gerekebilir." ifadesini kullandı.

        Büyüme ağrısının masaj yaparak veya ağrıya bölgeye sıcak tutarak giderilebileceğini aktaran Keçecioğlu, şunları aktardı:

        "Doktor klinik muayene ve testler sonucunda çocuktaki ağrının büyüme ağrısı olduğu teşhisini koyar. Ağrı sırasında masajdan yararlanılabilir. Masaj rahatlatır ve ağrıya iyi gelir. Gerekirse ağrı kesiciler kullanılabilir. Kas germe egzersizlerinin de yararı olabilir. Ancak, ağrı çocuğu çok fazla rahatsız ediyorsa; ağrıyan bölgeyi sıcak tutarak, masaj yaparak ya da uygun ölçülerde ağrı kesici kullanarak sorunu giderebilirsiniz."

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ