Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Sessiz katil hepatit

        Doç. Dr. Tuna Demirdal, hepatit hastalığının seyrine dikkat çekerek, yıllarca belirtisiz seyrettiğini vurguladı. Dünya Hepatit Günü dolayısıyla açıklama yapan Demirdal, “Hepatitlerle ilgili en önemli sorun, genel olarak hastalığın yıllarca sessiz seyretmesi, bu nedenle de hastaların hepatite bulaşmış olduklarının farkında olmamalarıdır. Hepatit A ve E ağız yoluyla, gıda ve sulardan geçmekteyken hepatit B ve C ise kan, cinsel temas ve anneden bebeğe bulaşma şeklinde ortaya çıkabilmektedir” dedi.

        Hepatit virüslerinin A, B, C, D ve E olarak sınıflandırıldığını, dünyada yaklaşık 250 milyon hepatit B, 150 milyon civarında ise hepatit C hastası bulunduğunu kaydeden Demirdal, mücadelede izlenmesi gerekenler hakkında şunları söyledi: “Hepatite yakalanan hastaları ortaya çıkarmak ve tedavilerini sağlamak için tarama kampanyaları düzenlenmelidir. Bunun yanında hepatit A ve B türlerinden korunmak için aşı uygulaması yapılabilmektedir. Üstelik hepatit B için yapılan aşı, hepatit D’den de korunmayı sağlıyor.”

        Hepatit C’nin henüz koruyucu bir aşısı olmadığını belirten Demirdal, “Yetişkin nüfusun hepatit B açısından taranması ve aşısız olanların aşılanması, bu hastalıktan korunmak adına oldukça önemli. Viral hepatitler nedeniyle gelişen siroz ve karaciğer kanseri yüzünden her yıl yaklaşık 1 milyon insanın hayatını kaybettiği düşünülürse hastalığın farkında olmanın ne kadar değerli olduğu ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ