Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk 'Tüp bebeklerin yarısından fazlası gereksiz'

        Kadın hastalıklarında lazer cerrahisini dünyada en iyi kullanan üç isimden biri olan Prof. Dr. Yücel Karaman “Türkiye’de denenen tüp bebeklerin yarısından fazlası gereksiz” dedi. Defalarca tüp bebek tedavisi deneyip başarısız olan çiftler Prof. Dr. Yücel Karaman'a gittiğinde yarıdan fazlasını tüp bebeğe bile gerek kalmadan tedavi ediyor ve doğal yollarla hamilelik gerçekleşmesini sağlıyor.

        Yaklaşık 30 yıldır akademik kariyerini Belçika'da sürdüren ve son yıllarda ayın belli zamanları Türkiye'de de mesai yapan Prof. Dr. Yücel Karaman, ülkenin Kraliyet Ailesinin özel doktorluğu gibi görevlerde de bulunmuş.

        Laparoskopik lazer cerrahisi Türkiye'de neredeyse hiç yaygınlaşmadığı için gencecik anne adaylarına tek seçenek olarak tüp bebek tedavisi sunuluyor. 2008'den bu yana kendi kurduğu Brüksel Tıp Merkezi'nde ekibiyle beraber ayın 3 haftası Türkiye'deki çalışan ve kısırlık tedavilerine yoğunlaşan Prof. Dr. Karaman, ülkemizde pek meşhur olmasa da Avrupa onu çok yakından tanıyor.

        Prof. Dr. Karaman, Belçika macerasını "Hacettepe'yi bitirince ihtisas için Belçika'ya gittim. 4 yıl için gitsem de 30 sene kaldım" cümleleriyle özetliyor ve devam ediyor: ''Kadın doğum hastalıklarında 1981'de lazer teknolojisi ilk kez kullanılmaya başlandı.Ben de o ilk kullanan ekiplerden birindeydim.

        Laparoskopik lazerin normal laparoskopiye göre daha az zarar vererek, kısırlık cerrahisinde hayati önem taşıyor. Laparoskopik cerrahi tedavisinde lazer kullanılan hastalarda 1 yıl içinde doğal yollarla gebelik şansı yüzde 60'larda. Standart laparoskopik cerrahide ise yüzde 30-40'larda kalıyor bu oran. Çünkü çoğu hastanın yumurtalıkları ya da kanalları çok hasar görüyor ameliyat sırasında.''

        DOĞAL GEBELİK ŞANSI ARTIYOR

        Kadın kaynaklı kısırlıkların en önemli iki sebebinin "yapışıklık" ve "tıkanıklık(çikolata kisti)" olduğunu anlatan Prof. Dr. Yücel Karaman, şunları vurguluyor: ''Bana gelen çiftlerde, erkeğin ciddi bir sperm sorunu yoksa ilk başta bunlara bakıyorum. Hemen tüp bebek denemek yerine kist ya da tüple ilgili sorunlarda laparoskopik lazer cerrahisi ile hastayı tedavi ediyoruz. Ameliyattan sonraki ilk yıl içinde doğal yoldan spontan gebelik şansı kist tedavisinin ardından yüzde 50; tüplerle alakalı patolojilerin düzeltilmesinin ardından da yüzde 60'lara çıkıyor. Her tüpü tıkanan, kisti olan hemen tüp bebeğe yönlendirilmemeli. Lazer cerrahisi meslektaşlarım arasında yaygınlaşmalı ve hastalara bu seçenek de sunulmalı.''

        'TÜP BEBEK EN SON SEÇENEK OLMALI'

        Laparoskopik lazer cerrahisini bilen jinekolog ve merkez sayısı artsa, hastaların da başka seçeneği olacağını vurgulayan Prof. Dr. Karaman, "Örneğin şu an Türkiye'de benden başka lazer cerrahisi uygulayan meslektaşım yok. Bazı jinekolojik ameliyatların kendisi de ileride kısırlığa sebep olabiliyor. Bu nedenle genç yaşta kısırlık sorunu olmayan ama bir sebepten jinekolojik bir ameliyat geçirmesi gereken hastaların muhakkak lazeri tercih etmesi gerekiyor. Hedef hastayı doğal yoldan gebe bırakabilmek. Tüp bebek en son seçenek olmalı" diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ