Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Yüz felci tedavisine ışık tutacak

        Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Bölümünde deney hayvanları üzerinde, yüz felci sonrası mimik kaslarının aynı anda hareket etmesine neden olan sinirlerin kontrol altına alınması ve tedavi edilmesi konusunda çalışmalar yapılıyor.

        Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Sarıkcıoğlu, çeşitli nedenlerle yüz sinirlerinin hasarlanması sonucu sinirin cerrahi tamiri sonrası ağız ve göz çevresindeki mimik kaslarının aynı anda hareket ettiğini, böylece amaca yönelik kullanılamadığını söyledi.

        Yüz sinirlerin kopması ya da hasar görmesi durumunda insanların yüz hareketlerinin değiştiğini ifade eden Sarıkcıoğlu, "Sinirin hasarı sonrası iyileşme sürecinde ağzın bir tarafının aşağıya veya yukarıya hareket etmesi, burun ve gözde çekilmeler, göz kapağını kapatmak isterken istem dışı mimiklerinin oluşması ya da göz ve ağız çevresindeki mimik kaslarının aynı anda hareket ettirilmesi gibi sonuçlar oluşmaktadır. Bu da hastalarda sosyal, psikolojik ve ekonomik sorunlara neden olmaktadır" dedi.

        Hasar gören sinirlerin hareketlerini izlemek amacıyla bir çalışma başlattıklarını belirten Sarıkcıoğlu, projenin haziran ayında sonuçlandığını bildirdi. Çalışma kapsamında sıçanları kullandıklarını anlatan Sarıkcıoğlu, önce yüz felci oluşturmak için sinirleri kestiklerini, daha sonra ise "Y" adı verilen tüple sinirleri yeniden uç uca getirdiklerini kaydetti.

        Sinirlerin serbest kalınca nasıl davranacağını, hangi hedefe yönleneceğini izlediklerini dile getiren Sarıkcıoğlu, "Bu analiz ile sinirlerin hareketlerini anlamaya çalıştık. Gördük ki sinirler serbest kaldığında farklı hedeflere yönlenebiliyorlar ve ağız çevresindeki mimik kaslarını hareket ettirecek sinir lifleri, göz çevresindeki mimik kaslarına yönlenebiliyor. Bu durum da istem dışı hareketlerin ortaya çıkmasına neden oluyor" diye konuştu.

        Çalışmayla sinirlerin hedeflerini doğru bulabilmesi durumunda sinir iyileşmesinde olumlu sonuç alınabileceğini ortaya koyduklarını vurgulayan Sarıkcıoğlu, "Yüzde istem dışı yapılan hareketlerin azaltılması konusunda belli bir başarı elde ettik. Bunu sıçanlar üzerinde yaptık, insanlar üzerine aktarılması zaman isteyecektir" diye konuştu.

        Prof. Dr. Sarıkcıoğlu, çalışmanın yüz felci tedavisine önemli ölçüde ışık tutacağına işaret etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ