Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık 40 yaş üstü erkeklerin % 33'ün ortak sorunu!

        Tüm dünyada ve Türkiye'de oldukça yaygın olan Erektil Disfonksiyon (Sertleşme Bozukluğu), başlı başına bir sağlık sorunu olduğu gibi, erken dönemde kalp-damar hastalıklarının habercisi de olabiliyor. Buna karşın erkeklerin doktora başvurmaktan kaçındığı sağlık problemlerinin de başında geliyor. Nedenleri incelendiğinde ise; %40 oranında damarsal hastalıklar ve %30 oranında şeker hastalığı ilk iki sırada yer alıyor. Sertleşme bozukluğu yapan önemli sebeplerden biri de, yine ürolojik bir hastalık olup erkeklerde sık görülen prostat kanseri ve mesane tümörü için yapılan ameliyatlar.

        Üroloji Uzmanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, sertleşme bozukluğu yaşayan, ağız yoluyla alınan ilaçlardan fayda görmeyen, enjeksiyon tedavilerini kabul etmeyen veya fayda görmeyen hastaların yanı sıra mesane ve prostat kanseri ameliyatı geçiren hastalar için geliştirilen yeni protezin olumlu sonuçlar verdiğinin altını çiziyor. Şimdiye kadar hastalarda kullanılan ve halk arasında "mutluluk çubuğu" adı verilen penis protezlerinden en büyük farkı, şişirildiği zaman penisin enine ve boyuna büyüyebilmesi. "AMS-LGX" olarak bilinen protez, her yaşın kullanımına uygun olarak geliştirilmiş. Yine önemli bir özellik olarak yüzeyi antibiyotikle kaplanmış olarak üretilen protez, özellikle şeker hastalığı ve prostat kanseri ameliyatı sonrası sık görülen sertleşme

        bozukluğunda yaygın kullanım alanı buluyor.

        Sertleşme bozukluğunun kalp-damar hastalıklarının erken bir belirtisi olabileceğinin çeşitli araştırmalarla saptandığını belirten Prof. Dr. Karaman "Erektil Disfonksiyon yaşayan hastalar kimi zaman farklı sebeplerle doktora başvurmakta gecikebiliyor. Bu durum, hastanın fiziksel ve psikolojik açıdan bir çöküntü yaşamasına sebep olabileceği gibi, erken dönemde teşhis edilip önlem alınabilecek bir takım kalp-damar hastalıklarıyla da karşı karşıya kalmalarına sebep oluyor" ' dedi.

        Üroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Lüleci ise; "sertleşme bozukluğu her ne kadar kişisel bir sağlık sorunu olarak görülse de, gerek aile yaşantısı gerek sosyal yaşantı anlamında kişiyi farklı duygulara sürükleyebiliyor. Güvensizlik, huzursuzluk, utanma, mutsuzluk, üzüntü, sinirlilik ve öfke bu duygulardan bazıları. Hastalık kişilerde zamanla depresyon ve kaygı bozukluğuna sebep olduğu gibi iş, aile ve sosyal hayatı da olumsuz etkiliyor. Türkiye'de bilinen boşanma sebeplerinin %20'sini erkek cinsel sorunları oluşturuyor. Boşanmaya sebep olan erkek cinsel sorunlarının başında da sertleşme bozuklukları geliyor. Gerçekte çiftlerin boşanma gerekçeleri 'şiddetli geçimsizlik' olarak bilinse de yapılan çalışma ve araştırmalar boşanmaların %50-60'nın cinsel sorunlar nedeniyle olduğunu gösteriyor" dedi.

        Yeni geliştirilen ve peniste enine ve boyuna büyüme de sağlayan bu protezin 1.5 saat süren bir ameliyatla hastaya uygulandığını belirten Prof.Dr. M.İhsan Karaman, gerek beden ve ruh sağlıkları, gerekse aile ve iş yaşantıları cinsel sorunları yüzünden tehdit altına giren erkeklerin, diğer tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi çekinmeden uzman doktora başvurmaları gerektiğini ifade etti. Üroloji uzmanlarının hastayı etraflıca değerlendirdikten sonra, eğer uygun bulunursa bu yeni protezi uygulamak suretiyle kişilerin cinsel sorunlarını çözebileceğini söyleyen Karaman, "her şey, atılacak bir ilk adımla başlar" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ