Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı 20 yaş dişleri kontrol altında tutulmalı, 20 yaş dişlerine dikkat, 20 yaş dişleri başka sağlık sorunlarına neden oluyor

        Kendine yer bulamadığı için kısa kalan 20'lik diş bölgesinin bakterilerin üreme yeri haline geldiğini belirten Diş Hekimi Çağrı Esen, bu dişlerin bazı durumlarda ağızda şişlik, ağrı ve koku yaptığını söyledi. Esen, daha büyük problemlerle karşılaşmamak için doktor kontrolünün ihmal edilmemesini tavsiye etti.

        Ağız ve diş sürekli kullanılan bir organ olduğu için hemen herkes diş rahatsızlığı yaşayabiliyor. 20 yaş diş problemi de bunlardan biri. 20'lik dişler hemen hemen her insanın karşısına sorun olarak çıkıyor. 20'lik dişler çıkarken ağızda kendilerine yer bulmakta zorlanıyor. Bu zorlama diş damaklarında enfeksiyon ve yüzde şişme meydana getiriyor. 20'lik diş problemi sık yaşanmasına rağmen kişilerce çok önemsenmiyor. Önemsenmediği için de daha büyük diş problemleriyle karşılaşılıyor.

        Diş Hekimi Çağrı Esen, 20'lik diş problemi yaşayan hastaları uyardı. 20 yaş dişlerinin ağızda son çıkan 3'üncü büyük azı dişi olarak bilindiğini belirten Esen, bu dişlerin 16 ila 20'li yaşlarda çıktığını ifade etti. Bu dişlerin genellikle ağızda yer bulamadığını anlatan Esen, bu nedenle 20'lik dişlerin gömülü kalma ihtimallinin yüksek olduğunu dile getirdi.

        Ağız florası yüzeyine çıkamayan dişlerin genellikle problem oluşturmadığını belirten Dt. Esen, şöyle devam etti:

        "20 yaş dişleri, yiyecek artıklarıyla temasa geçtikten sonra çeşitli ağız sağlığı sorunlarına neden olabiliyor. Çünkü son çıkan dişler olduğu için çeşitli nedenlerle tam olarak yerine oturamazlar. Bu da yiyecek artıklarının bu bölgeye yerleşmesine neden olur. Böylece burası bakterilerin üremesi için uygun bir ortam haline gelir. Dişlerin çürümesine ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Hastalarımız bir sabah kalktıklarında yüzlerinde şişlik ve şiddetli bir ağrıyla uyanabilir. Ayrıca ağız kokusuna da neden olabilir."

        20'lik dişlerin genellikle çekildiğini belirten Esen, "Bu bölgede oluşan kanama, ağrı, yüzde şişlik ve ağız kokusu nedeniyle çekimini yapmak durumunda kalıyoruz. Çekmeyi gerektiren bir diğer sebep de, bu dişler çıkmaya zorlandığı için ön dişlerde çapraşıklığa neden olabiliyor." dedi.

        Diş Hekimi Çağrı Esen, 20'lik diş çıkaran hastaların daha büyük problemle karşılaşmamaları için doktor kontrolüne gitmelerini önerdi.

        Ağrıları antibiyotikle dindirmeye çalışmanın çok yanlış olduğunu vurgulayan Esen, "Bazıları yüzündeki şişlik ve diş ağrıları için antibiyotik kullanıyor. Sonra o bölgede kist dahi oluşabiliyor. Bu kistler bazen sessiz bir şekilde büyüyerek çene kemiklerinde kayıplara neden oluyor. Dolayısıyla hastalarımız 20'lik dişlerini kontrol altında tutarlarsa kendileri açısından faydalı olacaktır." diye konuştu.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ