Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Unutkanlar dikkat! Hafızayı canlı tutma taktikleri

        Ceyda ERENOĞLU / HT GAZETE - SAĞLIK

        Artık sadece yaşlılar değil gençlerde de unutkanlığa rastlamak mümkün. Bayındır Söğütözü Hastanesi Nöroloji Bölüm Başkanı Dr. Özcan Ertürk, "Gençlerde vitamin eksiklikleri, hormon bozuklukları ya da depresyon gibi zihinsel yeteneklerde bozulma ile seyreden pek çok ciddi hastalığın ilk ya da en önemli belirtisi unutkanlıktır "diyor. Bu nedenle unutkanlık şikâyetinin ciddiye alınması ve fark edildiğinde tıbbi yardıma başvurulması öneriliyor. Ertürk'e göre, genç ve orta yaşlarda ortaya çıkan unutkanlığın nedenleri ileri yaştaki unutkanlıklara göre farklılıklar gösteriyor.

        GENÇLER NEDEN UNUTUYOR?

        Gençlerde unutkanlık genellikle kişinin kendisi ya da çevresi tarafından iş yükü yoğunluğu ve stresle ilişkilendiriliyor. Ertürk, bunun kısmen doğru olmakla birlikte her zaman doğru olmayabileceğini söylüyor. Bazen asıl neden; iç salgı bezlerinde fonksiyon bozukluğu, kansızlık, vitamin eksiklikleri veya bedensel kaynaklı olabiliyor. Bu durumda ayırt edici noktanın, kişinin unutkanlığına eşlik eden, altta yatan asıl nedene bağlı başka şikâyetler olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, gençlerde unutkanlık halinin ciddiye alınması ve ciddi bir nörolojik değerlendirme ile gerekirse bir takım testlerden geçirilmeleri gerekiyor. Genç yaşlarda günlük hayatı etkileyen unutkanlıkla birlikte; keyifsizlik, moralsizlik, konsantrasyon eksikliği, işten kaçınma gibi belirtiler halinde kişide depresyon olabileceği düşünülüp öncelikle bir psikiyatri uzmanına başvurması öneriliyor.

        Özellikle genç ve orta yaşlarda görülen, iş stresi, yoğunluk ve uyku sorunlarıyla ilişkilendirilen unutkanlık geçici olabiliyor. Yaşlılarda ise ilerleyiciliği gözlenmeyen unutkanlıklarda kaygılanmaya gerek olmasa da düzenli izlemin ihmal edilmemesi gerekiyor.

        ARİTMETİK YAPAMIYORSANIZ DİKKAT!

        Giderek artan, unutkanlık dışında yol bulamama, aritmetik yapamama, içe kapanma, canlı hayaller görme gibi ek bulguları olan, ailesinde Alzheimer hastası bulunan, felç ve ciddi kazalar geçiren kişilerde unutkanlığın ihmal edilmemesi gerekiyor. Bilinen bir nörolojik hastalığı olan (Beyin damar hastalığı, MS, epilepsi gibi) veya farklı tıbbi hastalıklara sahip (Şeker hastalığı, kalp krizi, kanser vb) kişilerdeki unutkanlığın altında farklı hastalıklar yatabildiği için daha titiz bir inceleme ve izlem gerekiyor.

        'BUNAMA HASTALARI ÜÇE KATLANACAK'

        Yeni bır araştırma, 2050 yılına kadar dünyadaki demans (bunama) hastalarının sayısının üç katına çıkabileceğine işaret ediyor. Alzheimer Disease International adlı yardım örgütüne göre şu anda dünyada 44 milyon demans hastası var ve bu rakam 2050'ye kadar 135 milyona çıkacak.

        Rakamlar, gelecek hafta İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılacak "G8 Demans Araştırma Zirvesi" öncesinde yayımlandı. İngiltere'de bunama araştırmaları için ayrılan kaynak, kanser araştırmaları için ayrılan paranın sekizde biri kadar. Yardım örgütleri bunun yetersiz olduğunu söylüyor. Örgüt insanların daha uzun yaşamaya başlamasının özellikle Güney Doğu Asya ve Afrika'daki yoksul ve orta sınıf ülkelerde vaka sayısında hızlı bir artış yaşanmasına neden olacağını vurguladı.

        Halihazırda demans hastalarının yüzde 38'i zengin ülkelerde. Ancak 2050'ye kadar dengenin değişmesi bekleniyor. Örgüte göre, bu tarihte demans hastalarının yüzde 71'i yoksul ve orta gelirli ülkelerde olacak. Raporda dünya genelinde yönetimlerin çoğunun demans "salgını" karşısında hazırlıksız olduğu belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ