Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amerika ve Japonya’da yapılan araştırmalar sonucunda, kadınlarda yumurta kesesinin gelişimini ve büyümesini destekleyen R-Spodin adı verilen yeni bir hormon bulundu. Op. Dr. Halit Fırat Erden, hormonun tüp bebek tedavisinde başarıyı artıracağını söyledi, "Kadının doğurganlığını dolayısıyla çocuk sahibi olma şansını artıracaktır'' dedi.

        Amerika'da Stanford ve Japonya'da Akira Üniversitesi'nde yapılan araştırmalarda kadınlarda folikül gelişimini destekleyen ve yumurtalıklarda yumurtaların büyümesini uyaran yeni bir hormon keşfedildi. Yeni hormona "R-spondin" adı verildi. Acıbadem Maslak Hastanesi Tüp Bebek Merkezi uzmanlarından Op. Dr. Halit Fırat Erden konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

        ''R-Spodin kadınlarda doğurganlık şansını ve tüp bebek tedavilerinde başarıyı artırabilecek bir hormon. Bu hormon sayesinde geçerli doğurganlık tedavilerinin etkinliği artırılabilir veya farklı tedavi seçenekleri oluşturulabilir. Bilim insanları keşfettikleri R-Spodin hormonunu çoğaltıp farelere enjekte ederek olgun yumurta üretimi elde etti.

        Elde edilen yumurtalar, farelerde yumurtalık hücrelerinin büyümesini desteklemede kullanıldı. Bu yumurtalar döllendiğinde başarılı gebelik ve sağlıklı yavrular dünyaya geldi. Amerikalı ve Japon bilim adamlarının yeni keşfettiği yöntem bize neyi müjdeliyor sorunun yanıtı şudur: Bilimin keşfettiği R-Spodin hormonu, kadının doğurganlığını dolayısıyla da çocuk sahibi olma şansını artıracaktır. Over hormonu Folikül Uyarma Hormonu (FSH) ile birlikte kullanıldığında, FSH nedeniyle tek başına tedaviye iyi yanıt vermeyen kadınlar için yeni bir tedavi seçeneği olabilir."

        "KISIRLIK BİR HASTALIKTIR, EKSİKLİK DEĞİL"

        Türk toplumunda kısırlığın bir eksiklik olarak görüldüğü için çiftlerin bu sorunu utanılacak bir durum olarak saklamaya çalıştıklarını aktaran Op. Dr. Halit Fırat Erden, kısırlığın bir eksiklik değil hastalık olduğunu söyledi: "Kişi nasıl bir alerji hastası olduğunda tedavi oluyorsa çocuk sahibi olamadığında da tedavi olmalıdır. Çocuk sahibi olmaya çalışan çiftler tedavi sürecinde maddi-manevi zor süreçlerden geçtikleri için psikolojileri bozulabilir. Bilim uzun süredir infertil ailelere güzel haberler verebilmek için soluksuz çalışıyor. Tüp bebekte başarıyı artıran yeni hormon R-Spodin'de bu çalışmalardan birinin sonucu. Yeni hormonun keşfi ile tüp bebek tedavi seçeneklerinde her şeyi değişecek gözüyle bakılıyor. Ancak insanlarda etkin bir şekilde kullanması ve güvenli olduğuna karar vermek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ