Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bu formüllerle gribe meydan okuyun!
        1

        Griple savaşta en etkili besinlerin başında zencefil geliyor. Zencefilin içerisinde onlarca doğal antibiyotik keşfedildiğini söyleyen Uzman doktor Elif Güveloğlu, bitkinin bu yönüyle hem bakterilere hem de virüslere karşı etkili olduğuna dikkat çekiyor.

        2

        ‘Journal of Ethnopharmacology' dergisinde geçen sene yayınlanan bir çalışma taze zencefilin, dünyada en yaygın grip etkeni virüslerden olan (HRSV- insan solunum sinsityal) virüsünün, deneysel ortamda üremesini engellediği gösteriyor. Solunum yolu hücrelerinin de kullanıldığı kapsamlı araştırmada, zencefilin yalnızca virüsün üremesini engellemekle kalmadığı, solunum yolu epitel hücrelerine tutunmasını da engellediği belirtiliyor.

        3

        Peki, taze zencefilden nasıl yararlanmak gerekiyor? Dr. Güveloğlu, taze zencefili, katı meyve sıkacağında suyunu çıkarıp diğer meyve suları ile karıştırarak çiğ olarak tüketebileceğinizi söylüyor.

        İŞTE ZENCEFİLLE HAZIRLAYABİLECEĞİNİZ SAĞLIKLI VE HASTALIKLARDAN KORUYAN TARİFLER:

        4

        TAZE ZENCEFİL VE MEYVE

        Malzemeler:

        * Yarım kibrit kutusu kadar çiğ zencefil
        * Yarım nar (dış kabuğu soyulmuş, iç zarları ile birlikte)
        * 1 elma
        * 1 kivi
        * 1 mandalina veya portakal (kabuklu)

        Hazırlanışı: Tüm malzemeyi kabuklarıyla birlikta katı meyve sıkacağından geçirin. Çocuklara verilecekse yarısını ballı su ile karıştırın.

        5

        ZENCEFİL ÇAYI

        Malzemeler:

        * 1 kibrit kutusu taze zencefil (ince ince dilimlenmiş)
        * 1 avuç kurutulmuş ıhlamur çiçeği
        * 1-2 kabuk tarçın
        * 8 - 10 karanfil tanesi

        Hazırlanışı: Porselen bir demliğe tüm malzemeyi koyun ve üzerine kaynar su boşaltarak, alttaki çaydanlığın buharı ile en az 20 - 25 dakika siyah çay demler gibi demleyin.

        6

        ZENCEFİLLİ BALLI LİMONATA

        Malzemeler:

        * 5 adet kalın kabuklu ve kabuğu işlem görmemiş doğal limon
        * Yarım demet taze nane
        * 1 kibrit kutusu taze zencefil
        * İyi kalite doğal bir süzme bal (arzu edilen miktarda)

        Hazırlanışı: İlk olarak bir cam kabın içine limonata için gerekli olacak kadar içme suyu koyun ve bu suyun içine, rendenin en ince tarafı ile hem limon kabuklarını hem de taze zencefili rendeleyin. Sonra mikserde iyice incelttiğiniz nane yapraklarını da suya atın ve yarım saat bekletin. Ardından suyu süzüp arzu edilen miktarda bal ile tatlandırın. Eğer bala allerjiniz var veya balın kalitesinden emin değilseniz şeker ekleyin.

        7

        Nar E vitamini ve selenyum içeriyor

        Gripte etkili meyvelerin en önemlilerinden biri de nar. Nar; grip virüsleriyle çekirdeği, iç zarları ve meyve taneleri ile ayrı ayrı savaşıyor. İç beyaz zarlarının ve nar çekirdeklerinin içerdiği tanenler, ellajik asit ve gallik asit bu meyvenin kuvvetli tarafları. İçerdiği antosiyaninlerin bilinen en güçlü antioksidanlar olması narı viral enfeksiyonlar sırasında en güçlü savaşçı yapıyor. Narın bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliği de bulunuyor.

        8

        Bu noktada kivi de çok etkili bir bağışıklık sistemi güçlendiricisi olarak tanınıyor ve özellikle çekirdeklerinin iki önemli bağışıklık güçlendiricisi olan E vitamini ve selenyum içerdikleri belirtiliyor.

        9

        NAR KABUĞU ÇAYI

        Malzemeler:

        *İnce doğranmış bir adet taze nar kabuğu

        Hazırlanışı: Doğranmış nar kabuklarını porselen demliğe koyun ve üzerine yarım litre kaynar su boca ettikten sonra 10 - 15 dakika demleyin. Günde 2 su bardağına kadar içebilirsiniz. Tadı acı olsa da etkili bir mikrop öldürücüdür. 5 yaşından itibaren çocuklara da verebilir, acı gelirse kaynar su ekleyebilirsiniz.

        10

        KUŞBURNU ÇAYI

        Malzemeler:

        * 1 avuç kuşburnu
        * Yarım litre içme suyu

        Hazırlanışı: Kuşburnu demleme süresi uzun bir çay olarak biliniyor. Kuşburnu meyvelerini kestane dilimleri gibi bıçakla tek tek ikiye ayırın. Ardından porselen bir kaba koyup üzerine soğuk içme suyu ilave edin ve kaynayan bir çaydanlığın üzerine oturtun. Yarım saat kadar bu şekilde demlenmeye bırakın. Kaynar su kuşburnu meyveleri ile doğrudan temas etmediği için bu yöntemle kuşburnundaki C vitamininden ve diğer antioksidanlardan.daha fazla yararlanırsınız.

        11

        "H3N2" virüsü, aktarlara ilgiyi artırdı

        Ülke genelinde son günlerde yaygın olarak görülen A (H3N2) tipi grip virüsünden korunmak isteyen çok sayıda vatandaş, aktarlara başvuruyor. Aktarlarda bugünlerde en fazla, kilogramı 45 liradan satılan ıhlamur talep görüyor.

        12

        Özel karışım kış çayı kilosu 40, adaçayı, hatmi çiçeği ve papatya 30, zencefil ve zerdeçal 25, kuşburnu ise 9 liradan satılıyor. Aktarlar, müşterilerine ıhlamur, adaçayı, papatya, hatmi çiçeği, kuşburnu, narçiçeği, tarçın, zencefil, karanfil, zerdeçal ve okaliptüs yaprağı kullanarak hazırlanana kış çayını tavsiye ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ