Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Doğurganlığı arttıran 5 gıda
        1

        Yumurta

        Yumurta protein açısından zengindir ve A vitamini, D vitamini ve kolin gibi faydalı besinleri içerir.

        2

        Çoğu kadın yumurta yememeyi ya da kolesterolden sakınmak için sadece beyazını yemeyi tercih etse de bu yanlış bir tutumdur çünkü tüm besin değeri sarısında bulunur. A vitamini üreme için gereklidir ve kolin gebelikte nöral tüp defektleri önlemeye yardımcı olabilir.

        3

        Lahana

        Kale ve diğer turpgiller, östrojen dengesi üzerinde olumlu etkileri olabilecek bir fitobesini olan indol-3-karbinolü içerir. Ayrıca, lahana nöral tüp defektlerinın önlenmesi için gerekli olan folat için önemli bir kaynaktır.

        4

        Vitamin C içerir, önemli bir antioksidandır ve yumurta ve spermleri serbest radikallerden korumak için oldukça önemlidir. Benzer işlevlere sahip diğer sebzeler arasında brokoli, karnabahar, lahana, roka sayılabilir. En iyi sindirim ve emilim için pişmiş tüketilmeliler.

        5

        Düşük glisemik karbonhidratlar

        Karbonhidratlar baklagiller, meyve ve sebzeler, süt gibi düşük glisemik indeksli gıdalardan elde edilmelidir.

        6

        Nişasta ve tahıl gibi besinlerin yaklaşık 1/2 fincan porsiyonlarda veya daha az tüketilmesi gerekir, çünkü kan şekeri düzeyinde ani değişikliklere neden olabilirler. Şekeri ve şekerli gıdaları minimum düzeyde tutmak gerekli; şeker hormon dengesizlikleri ile infertiliteye yol açabilir.

        7

        Sağlıklı yağlar

        Eriyerek çözülen A, D, E, K vitaminleri gıdalardaki yağlar içinde bulunur yani eğer çok düşük yağlı diyet uygularsanız, bu önemli vitaminleri yeterince almanız zorlaşır. Birçok kadında D vitamini eksikliği bulunmaktadır ve araştırmalar kısırlığın başlıca nedeni olan D vitamini eksikliğini düzelterek polikistik over sendromundan (PKOS) korunulabileceğini gösteriyor.

        8

        Kandaki yüksek D vitamini oranı kısırlık tedavisi gören kadınlar için de oldukça faydalıdır. Sağlıklı yağlar zeytinyağı veya hindistancevizi yağı, avokado ve fındık, özellikle E vitamini bakımından zengin ayçiçeği tohumu ve bademde bulunmaktadır.

        9

        Düşük cıvalı balık

        Pek çok kadına balık yemesi tavsiye edilir. Balıkta bulunan Omega-3 yağ asitleri gebe kalmaya çalışan kişiler için çok faydalıdır. Omega-3 yağ asitlerinin yüksek alımı daha kaliteli yumurta ve sperm üretimi ile bağlantılıdır. Düşük civalı balıklar arasında yabani somon, beyaz, sardalye ve ringayi sayabiliriz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ