Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağrı Bilimi Masa başı çalışanlar dikkat!, boyun ağrısından korunmanın yolları, boyun ağrısı nasıl geçer, boyun ağrısı
        1

        Pek çok insan hayatı boyunca en az bir kez boyun ağrısı yaşamaktadır. Boyun hareketlerinde kısıtlılıkla birlikte kola ve ele yayılan uyuşmalar, ellerde güçsüzlük hissi, baş dönmesi, sersemlik hissi sık dile getirilen şikayetlerdir.

        2

        MASA BAŞI ÇALIŞANLARDA SIK GÖRÜLÜYOR

        Boyun ağrısına yol açan pek çok hastalık vardır. Bunlar arasında; boyun omurgasında kireçlenme, boyun fıtığı, çeşitli ağrı sendromları, aşırı kullanıma bağlı gelişen ve zedelenme sonucu oluşan ağrılar sayılabilmektedir. Masa başında çalışanlar ve bilgisayar kullananlarda boyun ağrısı sık sık görülmektedir. Boyun ağrısına yol açan hastalıklarda ağrı bazı kişilerde sadece ensede görülürken; enseden başa, sırta, kollara ve hatta göğse doğru yayılabilir.

        3

        CERRAHİ TEDAVİ GEREKEBİLİR

        Boyun ağrılarının tedavisinde öncelikle ağrının kaynağının belirlenmesi, tedavinin bu yönde planlanması gerekmektedir. Bazı boyun ağrıları yalnızca ilaç tedavisine çok iyi yanıt vermekle birlikte, bir kısmının kaynağı boyun fıtıkları ya da tümörler olabilmektedir. Boyun fıtığı olguları ameliyat dışındaki yöntemlerle iyileşebilmektedir. Ancak, mesane ve bağırsak fonksiyonlarında bozulma, tedaviye rağmen kas gücü ve duyu kusurunun ilerlemesi, sinir kökü basısına bağlı ağrının tedavi ile giderilememesi durumunda cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

        4

        YAPILACAK EGZERSİZLER KİŞİDEN KİŞİYE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİR

        Boyun ağrısı sorunu yaşayan pek çok kişide fizik tedavi ile iyileşme sağlanabilmektedir. Fizik tedavide sıcak- soğuk uygulamaların ve elektriksel uyarının fizyolojik etkilerinden yararlanarak kaslarda gevşeme ve yumuşak doku ağrılarının giderilmesi amaçlanmaktadır. Sinir kökü ağrılarının ve baskısının azaltılması için traksiyon yöntemleri kullanılabilmektedir.

        5

        Boyun ağrılarında ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, uyku düzenleyici ve antidepresan ilaçlar kullanılabilmektedir. İlaç tedavisinin mutlaka doktor tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Hangi tedavi uygulanırsa uygulansın, kalıcı bir iyileşme için uzman doktorlar tarafından düzenlenen boyun egzersiz programı tedavinin esasını oluşturur. Egzersiz programı her hasta için ayrı düzenlenir. Düzeltici egzersizler, boyun kaslarını germe egzersizleri ve boyun kaslarını güçlendirici egzersizler uygulanır.

        6

        OFİS EGZERSİZLERİNİ İHMAL ETMEYİN

        Bazı olgularda elle yapılan spinal mobilizasyon ve manipulasyon tedavileri de oldukça faydalıdır. Ancak bu tedavilerin mutlaka bu konuda eğitimli ve deneyimli doktorlar tarafından uygulanması gerekmektedir. Yumuşak doku veya boyun eklemlerine ya da epidural aralığa enjeksiyon uygulamaları da uygun hastalarda yarar sağlamaktadır.

        7

        Boyun ağrılarında özellikle akut dönemdeki boyun zedelenmelerinde boyunluk verilebilir. Uzun süreli veya devamlı kullanımda boyun kaslarında zayıflama ve boyun hareketlerinde kısıtlılık gelişebileceği için kısa süreli kullanım önerilmektedir.

        8

        BOYUN AĞRISINDAN KORUNMAK İÇİN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

        Duruşun düzgün olması, boyun-sırt bölgesinin güçlendirilmesi, boynun darbeden ve tekrarlayıcı stresten korunması gerekmektedir. Dengeli beslenilmeli ve günlük fiziksel aktiviteler artırılmalıdır.

        9

        Masada otururken sık ve kısa aralar verip ayağa kalkılmalıdır.

        10

        Kısa süreli ama düzenli yürüme ve germe egzersizleri yapmak önemlidir.

        11

        Her zaman oturulan sandalye kalça hizasında dizlerden hafifçe daha yukarıda olacak şekilde ayarlanmalıdır. Baş ve boyun doğru pozisyonda olmalıdır.

        12

        Çok kalın yastıkla yatılmamalıdır. Yüzüstü yatmak boyundaki ağrıyı ve kısıtlılığı artırabilir. Bu nedenle sırtüstü ya da yan pozisyonda yatmak daha doğrudur.

        13

        Uzun süre başı aşağı doğru eğecek aktivitelerden kaçınılması gereklidir.

        14

        Boyna yönelik germe ve güçlendirme egzersizlerin yapılması uzun dönemde ağrının tekrarlamaması için önemlidir.

        15

        Düzenli yürüyüş yapılmalı, omurga sağlığı için bol bol yüzülmelidir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ