Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine (KSÜ) başvuran Nergiz Kırmızı, yaklaşık 15 aylık tedavinin ardından hem kemik eğriliği rahatsızlığından kurtuldu hem de boyunun 9 santimetre uzamasının sevincini yaşadı.

        Lise son sınıfta tedavisine başlanan Kırmızı, rahatsızlığı nedeniyle küçük yaştan itibaren zor günler geçirdiğini söyledi. Tedavi süresince okulunu da dışarıdan bitirdiğini belirten Kırmızı, "7 yaşındayken ailem bütün varlığını satarak beni ameliyat ettirdi. Ama büyüdükçe hastalığım tekrarladı. KSÜ'de yapılan tedavimin ardından ise hem kemik eğriliğim düzeldi, hem de 1,42 olan boyum 1,51 metreye uzadı" dedi.

        KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı ve El Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Murat Uzel, hastane olarak böyle uluslararası üst düzey tedaviyi ilk kez uyguladıklarını söyledi. Cerrahi operasyonun çok başarılı geçtiğini ifade eden Uzel, şunları söyledi:

        "Hastamız bize müracaat ettiğinde bilinmeyen bir nedenle her iki bacakta dışa kavislenme, içe dönme olarak tarif edilebilecek şekil bozukluğu, yürüme güçlüğü ve aşırı boy kısalığı mevcuttu. Doğuştan olan bu hastalıkla ilgili 7 yaşında başka bir merkezde ameliyat olmuş ancak bir süre sonra bacaklarındaki eğrilik ve yürüme güçlüğü tekrar nüksetmiş. Hastamıza yurt dışında da yeni uygulanan ve bir Türk mucizesi olan 'Adam Frame' adlı bilgisayar destekli gelişmiş İlizarov sistemi (kemiğin ince teller ve çemberlerle tesbit edildiği sistem) uygulandı. Her iki diz altındaki iki kemik toplam 6 noktadan kırılarak kemik parçaları tel ve çivilerle sabitlendi. Kemikteki eğriliklerle boy kısalığı günde 1 milimetrelik hızla yavaş yavaş düzeltildi. 15 ay boyunca yakından takip edilen hastanın boyu 9 cm uzatıldı."

        Kırmızı'ya kemiklerinde meydana gelebilecek olası kırılmalara karşı diz ve ayak bileğini serbest bırakan boru alçı uygulandıklarını anlatan Uzel, "Şu anda alçıda olan hastamız yürüyor, oturup kalkabiliyor. Bacaklarındaki düzelme ve boy uzamasından hem kendisi hem de ailesi son derece memnun" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ