Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağrı Bilimi Romatizma hastalarına doğal ağrı kesiciler
        1

        Damla Tüfekci / dtufekci@haberturk.com

        Romatizma vücut hatlarının herhangi bir katmanında meydana gelen ağrı, sızı veya şişlikten dolayı oluşan bir hastalıktır. İltihaplı romatizma ise kendisini daha ağır bir şekilde gösteren ve tüm vücudun etkilenmesini sağlayan aşırı sancılı hastalıktır. İltihaplı romatizmanın asıl nedeni ise bağışıklık sistemlerinde meydana gelen bozukluklardır. Tüm organlarda kendisini gösteren İltihaplı romatizmada genetik geçişlerin ön plana çıktığı bu hastalığın hemen hemen kronik olmakta ve tıp adı altında kesin çözümü bulunamamaktadır. Romatizma ve özellikle İltihaplı romatizma genel olarak bilindiği gibi sadece yaşlılara özgü bir hastalık değildir. 2 yaşındaki çocuklarda bile görülen bu hastalık ağır sancılara hatta sakatlayıcı sonuçlara bile yol açabilmektedir.

        2

        İltihaplı romatizmanın özellikle çok ağrılı ve sancılı olması insan sağlığını ve diğer organlarımızı çok olumsuz etkilemektedir. Bu sancı ve ağrılar ilerledikçe vücut üzerinde kalıcı hastalarda bırakabiliyor ve bunun için insanlar tedavi görmek ve önlem almak istiyor. Tıpta da kesin olarak tedavisi olmadığı için hastalar doğal ortamlarda yetişen şifalı bitkilere yöneliyor.

        3

        İltihaplı romatizmaya karşı en etkili besin balıktır. Balık doğal bir iltihap kurutucu ve ağrı kesici özellik göstermektedir. Özellikle somon, tonbalığı gibi soğuk su balıkları bol miktarda omega yağ asidi içerir ve omega 3 yağ asitlerinin iltihaplı hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Haftada en az 3 öğün balık tüketerek romatizma ağrılarını azaltabilir ve eklemleri etkileyen iltihabın yayılmasını yavaşlatabilirsiniz. Eğer romatizma nedeniyle düzenli ilaç kullanıyorsanız balık yağı kapsülü gibi besin desteklerini kullanmadan önce doktorunuza danışın.

        4

        Nar Özü

        Son bir kaç yılda nar özünün romatizma üzerine etkileri alanında yapılan hayvanlar üzerindeki araştırmalar, nar özünün kemik ve kıkırdaklarda oluşan iltihaplanmayı azalttığı yönünde sonuçlara sahiptir. Düzenli olarak nar suyu ya da nar özü tüketmek romatizmal
        ağrıların ve şişliklerin azaltılmasına yardımcı olabilir ancak bu alanda kesin bir kanıt için daha çok bilimsel araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

        5

        Keten Tohumu

        Balıkta olduğu gibi keten tohumu da yüksek oranda omega 3, omega 6 yağ asidi ile besin lifi benzeri bir madde olan “lignan” içerir. Günlük olarak tüketilen keten tohumu eklem ağrılarını hafifletirken eklem sertleşmesini azaltabilir. Keten tohumu içerisinde bulunan lif bazı ilaçların emilimini azaltabileceğinden, düzenli ilaç kullananların herhangi bir yan etkiye karşı korunmak adına keten tohumu kullanmaya başlamadan önce doktora danışmaları tavsiye edilir.

        6

        Hodan Otu, Frenk Üzümü

        Bitki tohumlarında bulunan doğal bir omega-6 yağ asidi olan “gamma-linolenik asit” doğal bir iltihap önleyicidir, romatizma nedeniyle meydana gelen iltihaplanmayı ve dolayısıyla eklem şişliklerini azaltabilir. Çuha çiçeği, hodan otu ve siyah kuş üzümü gamma-linolenik asit bakımından en zengin gıdalar arasında yer almaktadır. Ancak özellikle hodan otunun aşırı tüketimi karaciğeri yorabileceğinden dikkati tüketilmelidir.

        7

        Yumurta

        Sağlıklı doku, kemik ve eklemler için sülfür gerekir ve sülfür yumurtada bol miktarda bulunur. Aynı zamanda B vitamini bakımından zengin olan yumurta kas dokusunun ve eklem dokusunun gelişmesine katkıda bulunur.

        8

        Beslenme ve Egzersiz

        Bu gıdalara ek olarak romatizma tedavisine destek olması amacıyla tüketebileceğiniz gıdaları doktorunuza danışabilirsiniz. Ayrıca haftada en az 5 gün, 30 dakika kadar yapılacak egzersizler eklemleri çalıştırarak güçlendirir ve esnekliğini arttırır.

        9

        Sıcak, Soğuk Kompres

        Uzmanlar artan romatizma ağrıları ve eklem şişlikleri için sıcak ve soğuk kompresin faydalı olduğunu belirtiyor. 15 dakikalık sıcak bir duş eklem ağrılarını azaltabilir. Aynı şekilde eklemlere uygulanacak soğuk kompres ile kas sertliği, ağrılar ve şişlikler hafifletilebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ