Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Sperm sayısındaki düşüş alarm veriyor

        Dünya genelinde erkeklerdeki sperm sayısındaki genel düşüşe dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, erkeklerde kısırlığı tetikleyen en önemli sebeplerin başında stresin geldiğini, özellikle de stres oranı yüksek işlerde çalışan erkeklerde sperm veriminin düştüğünü belirtti. Öte yandan ısıya maruz kalınan mesleklerde de sperm kaybı oluştuğuna dikkat çeken Dr. Özörnek, sigara içen erkeklerin eşlerinde de düşük vakaları oluştuğunu söyledi.

        Günümüzde kısırlık vakalarının yüzde 50’sinin erkek kaynaklı olduğunu belirten Dr. Özörnek, bugün dünyada görülen kısırlık vakalarının yüzde 50 oranında erkeklerdeki sperm eksikliğine bağlı sorunlara dayandığını, stres ve yüksek ısıya maruz kalan erkeklerin sperm hareketliliğinde düşüş ve yapısal bozulmalarla karşılaştığını ifade etti.

        YÜKSEK ISILI ORTAMLARA DİKKAT

        Dr. Özörnek'in verdiği bilgiye göre, fırıncılar, dönerciler, aşçılar, hamam ve sauna çalışanları, altın/gümüş ayar evlerinde çalışanlar, uzun yol şoförleri gibi sürekli oturarak çalışan erkelerde de ısıya maruz kalmaya bağlı kısırlık görülme oranı artıyor. Diğer önemli faktörlerden biri de radyasyon. Görevleri gereği radyasyona maruz kalan radyoterapi, radyoloji ve nükleer tıp çalışanlarında de kısırlık görülebiliyor.

        Kimyasal solumaya neden olan mesleklerin de risk grubunda olduğunu vurgulayan Dr. Özörnek, petrokimya gazlarının dumanına maruz kalacak şekilde çalışanlar arasında kısırlığın yoğun görüldüğünü, böcek ilaçlama ve kimyasal fabrikalarda çalışanların da bu açıdan risk grubuna girdiğini aktardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ