Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Sağlık Bakanlığı'ndan kürtaj açıklaması

        Sağlık Bakanlığı, medyada 'kamu hastanelerinde kürtajın yasaklandığı' yönünde haberlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

        10 haftadan önce yapılan yasal kürtaj işlemlerinin Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde yapılmasında herhangi bir kısıtlama bulunmadığını belirten bakanlık, "Ayrıca doğum kontrol yöntemleri Bakanlığımıza bağlı birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuran tüm hastalara ücretsiz olarak uygulanmaya devam etmektedir." açıklamasında bulundu.

        Bakanlığa bağlı hastanelerde 31 Mart 2003 tarihli genelge ile hekimin uygun gördüğü vakalar için, hastaların ücretini kendilerinin karşılaması kaydıyla isteğe bağlı kürtaj işlemi yapıldığı belirtilen açıklama da, "2007 yılında yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile gebeliği 10 haftanın altında olanlara yapılabilen isteğe bağlı kürtaj işlemleri ödeme kapsamından çıkarılmış ve SGK tarafından sadece tedavi amaçlı yapılan rahim tahliyelerinin geri ödemesi karşılanmaya başlanmıştır." denildi.

        Bakanlık olarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na 'isteğe bağlı rahim tahliyesi', işleminin SUT'ta yer alması için talepte bulunulduğu kaydedilen açıklama da, "SGK ile yapılan görüşme sonrası isteğe bağlı kürtaj işlemleri yeniden SUT kapsamına alınmış olup, Resmi Gazete'de yayımlanması beklenmektedir. Yapılacak düzenlemeyle, ücreti hasta tarafından karşılanarak yapılan 10 haftanın altındaki isteğe bağlı rahim tahliyesi işlemlerinin ücretleri artık SGK tarafından karşılanacaktır. Bu bağlamda 10 haftadan önce yapılan yasal kürtaj işlemlerinin Bakanlığımıza bağlı hastanelerde yapılmasında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ayrıca doğum kontrol yöntemleri Bakanlığımıza bağlı birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuran tüm hastalara ücretsiz olarak uygulanmaya devam etmektedir." ifadelerine yer verildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ