Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Yulaf ekmeği kolesterolü düşürüyor

        Uzman Diyetisyen Serkan Tutar kolesterol düşürücü besinler ve diyet hakkında yaptığı bilgilendirmede yulaf ekmeğinin kolesterolü düşürdüğünü söyledi.

        Kolesterolun insan vücudunda yer alan ve yağa benzeyen madde olduğunu belirten Tutar, "Vücudumuzda kolesterol üretilmesinin yanı sıra, bizde hayvansal kaynaklı besinlerden vücudumuza kolesterol alırız. Bitkisel besinlerle kolesterol aldığımız kanısı ise yanlıştır, çünkü bitkisel kaynaklı besinler kolesterol içermez.

        Kan kolesterol seviyesindeki değişiklikler kalp hastalığı ile yakın ilişkili olması nedeniyle, kan kolesterol seviyesi yüksek olan kişilerde kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riski daha yüksektir. Kolesterol seviyeniz yüksekse arter adı verilen damarlarınızda kolesterol birikmesi meydana gelebilir ve damardan kan akışı yavaşlar, bu durumda kalp ritminizde bozukluğa neden olur.

        Kalp sağlığınızın, vücut ağırlığınız ile de birebir ilişkisi bulunmaktadır. Özellikle bel çevresi 88 cm üzerinde olan bayanların, 102 cm üzerinde olan erkeklerin kalp hastası olma riski normal ölçülere sahip olan bireylerden daha yüksektir." Diye konuştu.

        KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ DİYETTE PÜF NOKTALAR

        Tutar, kan kolesterol seviyesini düşürmek için beslenme programında yapılacak ufak değişiklikler ile bu probleme çözüm bulabilileneceğini kaydetti. Tutar yapılması gerekenleri şöyle sıraladı; "Posa alımını arttırmalısınız. Başta sebze ve meyveler olmak üzere, kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri ve kuru meyveler beslenmemizdeki posa kaynaklarıdır. Günde ortalama 5-9 sebze ve meyve tüketilmelidir. Posa bitkilerin sindirilmeden atılan kısımlarıdır ve kolesterolün vücutta emilimini azaltır. Meyve ve sebzelerden kabukları ile tüketilebilenleri kabukları ile tüketmek posa alımını arttırır.

        Kan kolesterol seviyeniz istenilen aralıktan daha yüksekse yulaf ekmeğini tercih etmek daha akılcı bir seçim olacaktır. Yulaf ekmeği içerdiği beta-glukanlar ile kan kolesterolünü azaltıcı etki gösterir.

        Kuru baklagiller haftada 2-3 defa tüketilmelidir. Kuru baklagiller posadan zengin olmalarının yanı sıra, birçok vitamin ve mineralden zengindir. Kan kolesterolünü azaltıcı etkileri de bilinmektedir.

        Kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksek olan sakatatlar, sucuk, salam, sosis, pastırma, tereyağ, kuyruk yağ, iç yağ, kabuklu deniz ürünleri gibi hayvansal gıdalar, hazır meyve suları gibi şeker içeriği yüksek içecekler, yağ içeriği yüksek soslar, yağda kızartma ve kavurma yöntemleriyle hazırlanan yemekler ve yemeklere lezzet vermesi için kullanılan et ve tavuk suyu kullanılmamalı ve diyetten tamamıyla çıkarılmalıdır.

        Süt ve süt ürünleri grubundan olan yoğurt, peynir gibi besinler hayvansal kaynaklı besin olması nedeni ile miktar olarak tüketiminde aşırıya kaçılmaması gereken besinlerdir. Günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, 1-2 dilim peynirden fazlası tüketilmemelidir. Özellikle süt ve grubunu az yağlı olanlardan tercih etmeniz hem daha fazla kalsiyum almanızı sağlayacak hem de günlük doymuş yağ ve kolesterol alımınızı azaltacaktır.

        Yanlış bilinenin aksine, yemeklerde sadece zeytinyağı kullanmak kalp sağlığını korumaya yetmez. Zeytinyağı ile ayçiçeği veya mısır özü yağı ile karıştırarak kullanmanız, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu yağ asitlerini dengeli bir biçimde almanızı sağlar.

        Kuruyemişlerin kararında tüketimi, kan kolesterol seviyesi yüksek olan bireyler için özellikle önerilmektedir. Badem, ceviz veya fındık her gün düzenli olarak tüketilmelidir. Fakat miktarına dikkat edilmeli, ceviz günde 2 adet, badem 5 adet, fındık ise günde 10 adet tüketilmelidir.

        İş temposu ve yoğunluktan dolayı dışarıda yemek yeme durumunda kalıyorsanız, ızgara, haşlama, fırında hazırlanan besinleri daha çok tercih etmeniz gerektiğini unutmayın.

        Su tüketimine özen gösterin ve günde 8-10 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.

        Beslenme düzenine dikkat eden bireylerin en büyük özelliği alışveriş yaparken etiketleri dikkatli okumalarıdır. Dikkatli okunan etiket sağlıklı bir beden anlamına gelmektedir. Özellikle alınan besinlerin içeriğine dikkat edilmeli ve yağ içeriği düşük olan besinler daha fazla tercih edilmelidir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ