Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Alzheimer ve parkinson artık gözden teşhis edilecek

        Prof. Dr. Cengiz Aras, gözün merkezi olarak kabul edilen retina hastalıklarının zamanında tedavi edilmediğinde kalıcı körlüklere bile neden olabileceğini belirtti. Prof. Dr. Aras, retina hastalıklarında kalıcı görme kayıplarını engellemek için erken teşhisin son derece önemli olduğunu vurgulayarak, 1. Uluslararası Katılımlı Retina ve OCT Sempozyumu’nda erken teşhis ve tanı yöntemlerinin anlatıldığını aktardı. Prof. Dr. Aras, Parkinson ve Alzheimer başta olmak üzere nörodejeneratif hastalıklarda erken tanı niteliği taşıyan yöntemlerin bu toplantıda açıklandığını ifade etti.

        RETİNA HASTALIKLARINDA CERRAHİYE SON VERECEK İLAÇ

        Amerika - Wills Eye Hospital’dan dünyada nörooftalmoloji alanındaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Robert C. Sergott, sempozyumundaki sunumunda Amerika Birleşik Devletleri’nde 2 yıldır kullanılan ve Avrupa’da da birçok ülkede kullanılmaya başlayan okriplazmin etken maddeli ilacın retina hastalıklarını cerrahiye gerek kalmadan tedavi edebildiğini belirtti. Prof. Dr. Robert Sergott sözlerine şöyle devam etti:

        “Günümüzde bu ilaç ile tedavide yüzde 40-50 oranında başarı sağlıyoruz. Türkiye’de henüz kullanımına başlanmayan bu ilacın ruhsat aldığında Türkiye’de de kullanılacağına inanıyorum. İlaç sayesinde göz sıvısının büzüşerek retinayı çekiştirip hasar verdiği durumlarda ameliyata gerek kalmadan tedavi etmek mümkün olabiliyor. Ayrıca küçük makula deliklerini de operasyon söz konusu olmadan kapatabiliyor.”

        Prof. Dr. Robert Sergott, retina hastalıklarının teşhisinde kullanılmaya başlanan Multicolor OCT yöntemi hakkında da bilgi verdi. Dr. Robert Sergott bu cihaz sayesinde beyin hastalıklarının gözden teşhisinin konulmasının çok daha kolay olduğunu ifade etti. Dr. Robert Sergott, bu yöntemin Parkinson ve diğer nörodejeneratif hastalık tanılarında yurt dışında oldukça yaygın kullanıldığını söyledi.

        RETİNANIN 10 TABAKASININ HARİTASI ARTIK ÇIKARILABİLİYOR

        İtalya- Rome Ospedale Nuovo Regina Margherita Hastanesi’nden retina ve oküler görüntüleme sistemleri alanlarında uzmanlaşmış Dr. Marco Rispoli ise retina hastalıklarının teşhisinde OCT yönteminin son 5 yıl içinde çok önem kazandığını vurguladı. Günümüzde OCT’yi hem teşhis hem de takipte etkin bir şekilde kullandıklarını söyleyen Dr. Marco Rispoli, gelişen teknolojilerin retinanın 10 tabakasını katman şeklinde detaylı bir şekilde taranıp haritasını çıkarmaya izin verdiğini belirtti.

        Dr. Marco Rispoli, yeni teknolojilerle anjiyo işleminin de damara ilaç vermeden sadece görüntüleme yöntemiyle damardaki kan akışının görülmesiyle tamamlanabildiğini ifade etti. Dr. Marco Rispoli, şu anda kullanılan klasik anjiyoda seyrek görülen komplikasyonların yeni yöntemle hiç görülmediğini de açıkladı.

        ZERDEÇAL İLE ALZHEİMER TEŞHİSİ

        Retina hastalıklarının erken teşhisinin son derece önemli olduğunu belirten Opr. Dr. Umur Kayabaşı şunları söyledi:

        “Günümüzde Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkları gözden tanıyabiliyor ve izleyebiliyoruz. Yeni teknolojiler bu konuda daha kesin ve daha erken dönemde teşhis koymamıza olanak veriyor. Kullandığımız yeni yöntemle birkaç günlük zerdeçal kullanımının ardından hastaların retina taramasını yapıyoruz. Zerdeçal kullanarak retinadaki Alzheimer plaklarını boyayabiliyoruz ve net görüntüler alabiliyoruz. Bu şekilde hastalığın erken teşhisini sağlamak mümkün olabiliyor. 40-50 yaş arasında ailesinde Parkinson ve Alzheimer hikayesi olan veya unutkanlık şikayeti bulunan bireylerde her yıl bu taramanın yapılması faydalı olacaktır. Böylece hastalık ilerlemeden yakalamak ve tedavi şansı elde etmek mümkün olabilir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ