Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Kanseri yendi ve hayatını kansere adadı

        Zekiye Kaynar'a meme kanseri teşhisi konulduğunda dünyası karardı. Hemen sol göğsü alındı, tedaviyle kanseri yendi. Daha sonra meme kanserini insanlara anlatmak için kolları sıvadı. Kaynar, "Kansere yakalandığıma şükrettim, çünkü yaşamayı, hayatın önemini öğrendim" derken, Doç. Dr. Taflan Salepçi de, "Meme kanserinin birden fazla çeşidi var. Angelina Jolienin iki memesini aldırmasından sonra hastalarımızdan bu yönde çok talep geldi. Ama herkeste aynı işlem uygulanamaz. Meme kanserinde erken tanı çok önemli" uyarısında bulundu.

        Matematik öğretmeni Zekiye Kaynar, 20 yıl önce sol göğsünde kitle tespit etti. Doktorlar, Risk grubundasınız, ancak problem yok bilgisini verdi. Aradan tam 10 yıl geçti. Bu kez iki göğsünde birden ağrı hissetti. Mamografi çektirdi. Doktorlar yine Risk grubundasınız, 6 ay sonra gelin dedi. Ancak Zekiye öğretmen, bu süreçte hastalığını ihmal etti. Bir süre sonra yine göğsünde ağrı olduğunda, yapılan tetkiklerle meme kanseri olduğunu, sol göğsünde 6 santimetrelik bir tümörle yaşadığını öğrendi, dünyası karardı. Hemen sol göğsü alındı. Bir yıl boyunca kemoterapi ve radyoterapi gördü ve sağlığına kavuştu.

        "KANSERİN ALT EDİLEBİLECEĞİNİ ÖĞRENDİM"

        Kaynar (60), kanseri yendikten sonra tüm hayatını meme kanserini insanlara anlatmaya adadı. Merkezi İtalyada bulunan Europa Donnanın Türkiyedeki kurucularından oldu. Şu an liselerde meme kanserinde erken tanının önemini anlattılarını belirten Europa Donna Türkiye Meme Hastalıkları Koalisyonu Derneğinin Yönetim Kurulu Üyesi olan Kaynar, "Kanser olduğumu söylediklerinde aklıma ilk gelen ölümdü.

        Eşyalarımı bile dağıtmaya başlamıştım. Ancak kanserin alt edilebileceğini yaşayarak öğrendim. Hatta bir süre sonra kanser olduğum için Allaha şükrettim. Çünkü hayatı dolu dolu yaşamayı ve hayatımın değerini fark ettim. Şimdi eskisinden daha sağlıklıyım" diye konuştu.

        "ANGELINA JOLIEDEN SONRA KADINLARDAN BU YÖNDE TALEPLER GELDİ"

        İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Nedret Taflan Salepçi ise, "Kanserde erken tanı çok önemli. 40 yaşında sonra mutlaka düzenli olarak mamografi çekilmeli. Ailede kanser hastası varsa, 30 yaşından sonra tetkiklere başlamalı. Kanserde artış görünmesinin sebebi, hem toplumun yaşlanıyor olması, hem de tanı yöntemlerinin gelişmesi. Kanser aslında bir yaşlı hastalığı. Ancak genetik durumlarda 16 yaşında dahi meme kanseri olmuş hastalara rastlıyoruz. Meme kanserine yakalanma riski yüzde 17- 18, genetik faktörler varsa bu risk yüzde 80e çıkıyor. Meme kanseri olan 10 hastadan 7si, mesane kanseri olan

        10 hastadan 9u, akciğer kanseri olan 10 hastadan ise sadece 1i normal yaşamına devam edebiliyor. Meme kanseri kemik, akciğer, karaciğer ve beyinde metastaz yapabiliyor" bilgisini verdi. Dr. Salepçi, kanser riski nedeniyle iki memesi alınan ünlü oyuncu Angelina Jolienin geçirdiği operasyonun doğru bir işlem olduğunu belirterek, "Jolienin bu operasyonunun ardından kadın hastalarımızdan, İki göğsümüzü de alın, kurtulalım şeklinde talepler geldi. Ancak her vakada, her iki memeyi almayı doğru bulmuyoruz. Sadece genetik açıdan çok riskli vakalarda öneriyoruz. Meme kanserinin de türleri var. Hepsinde aynı işlem uygulanamaz" açıklamasını yaptı.

        KT: İKİ ÖĞRENCİSİ HASTALIKLA MÜCADELESİNDEN ETKİLENİP DOKTOR OLMAYI SEÇTİ

        Kaynar, "Kanser teşhisi konulan dönemde Dr. Salepçi, iki oğluna ders vermemi istedi. Demek ki ölmeyeceğim dedim, dört elle işime sarıldım. Öğrencilerimden Egehan ve Dorukhan Salepçi de, hastalıkla mücadelemden etkilenip doktor olmayı seçti. Biri Trakya Üniversitesi, diğeri Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde eğitim görüyor"

        dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ