Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gine Sağlık Bakanlığı, başkent Konakri'nin Kalum mahallesinin girişinde bulunan, 6 bez çadırdan oluşan en büyük karantina merkezinde Ebola vakaların tedavi edildiğini duyurdu.

        Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütünden yapılan açıklamada da salgının doğrulanmasından bu yana örgütün 2 uçakla 33 ton tıbbi malzeme getirdiği bildirildi.

        Karantina merkezinde birçok ülkeden sağlık ekiplerinin görev yaptığı ve durumun İkinci Dünya Savaşı sırasında bombardımanlarda yararlananlara yardım çabalarını anımsattığı kaydedildi.

        Merkezin denetiminden sorumlu, ulusal sağlık krizi komitesinin başkanı Abubekir Sıdıki Diakite, durumun kötüleşeceğini düşünmediklerini ve hastalık zincirini koparmakta olduklarını ifade etti.

        Doktor Diakite, hastalarla doğrudan temasta bulunan sağlık ekiplerinin korunma kitleri kullandığını belirterek, başta, hastalığa Ebola virüsünün neden olduğunu bilmediklerinden özel kitlerin bulunmadığını ancak şimdi uluslararası ortakların desteğiyle tüm önlemlerin alındığını vurguladı.

        Diakite, aşısı ya da ilacı bulunmadığından hastalığın tedavisinin ancak belirtileri gidermekle sınırlı olduğunu, bazı hastaların bu şeklide hayatta kalabildiğini ancak bazılarının yaşam mücadelesini kaybettiğini söyledi.

        Hastalıktan ölüm oranının yüzde 90 olduğunu belirten Diakite, iyileşenlerin sayısının bir elin parmağını geçmediğini vurguladı.

        "HÜKÜMETİN ÇABASI YETERSİZ"

        Karantina merkezinin bağlı olduğu Donka hastanesinin müdürü Hadja Fatu Sikhe Camara da idarenin tamamen MSF'ye ait olduğunu, hastaların tedavisi ve hastalarla doğrudan temas kuran sağlık ekiplerine destek veren uluslararası ortakların çok yardım yaptığını söyledi.

        Gine'deki MSF misyonunun başkanı Corinne Benazech ise hükümetin işlerin kolaylaştırılması için hiç çaba göstermediğine dikkati çekti.

        Hastalarla sadece uzmanların temas kurması nedeniyle, korunma kitleri bulunsa da bölgedeki gazetecilerin merkeze girmesine izin verilmiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ