Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Estetik Cerrahi İşte burun estetiği hakkında merak ettikleriniz

        Estetik burun ameliyatları hiçbir zaman sadece burun şeklini daha güzel hale getirmek için yapılan ameliyatlar olmamalıdır. Çünkü çoğunlukla burun şeklinin problemli olduğu hastalarda aynı zamanda burun fonksiyonlarında da bazı sorunlar mevcuttur.

        Başarılı burun estetiği ameliyatında ilk olarak hastanın bu probleminin ortadan kaldırılması gerekir. Bu nedenle ameliyat öncesi hasta çok iyi analiz edilmeli , hastanın şikayetleri ve ameliyattan beklentileri dikkatle not edilmeli , burun fonksiyonlarında var olan problemler ve bunun nedenleri ( Burun kemik eğriliği , burun eti şişliği , kronik sinüzit , alerjik rinit , burun içi polipler , nazal valv darlığı vs..) ortaya konmalıdır. Bu amaçla yapılacak detaylı muayenenin yanı sıra, eğer gerekli görülürse ek tetkikler ve görüntüleme araçlarından yaralanılabilinir. Ameliyat esnasında, öncelikle bu sorunlar ortadan kaldırılmalıdır. Hastamızın sağlıklı nefes alması sağlanmalıdır. Eğer ameliyat öncesinde burun tıkanıklığı problemi yok ise, ameliyat sonrasında aynı şekilde sağlıklı olmalı hatta burundan daha rahat nefes alıyor olmalıdır. Çünkü bazen ameliyatta burunu küçültmek amacıyla gereğinden daha fazla kıkırdak veya kemik çıkarılması, burunun desteğini kaybetmesine, burun kanatlarında çökme olmasına, en önemlisi de rahat nefes almanın azalmasına yol açabiliyor.

        Başarılı burun estetiği sonucu ortaya çıkan burun kesinlikle kişiye özel olmalı, kişinin yüz yapısına uyumlu olmalıdır. Burun kendi içinde altın oranlara uygun ve dengeli, yüzün diğer komşu yapıları ( gözler, yanaklar, dudak, çene, kaşlar ) ile orantılı olmalıdır. Burun tek başına ne kadar güzel olursa olsun, eğer yüz ile bütünlük sağlamaz ise doğal gözükmez. Halbuki asıl arzu edilen son derece doğal gözüken burundur, hatta ameliyat olduğunu bilmeyen yakınlarının dahi ona ‘Sende bir hoşluk, bir güzellik var, ne yaptın diye sormalarıdır ‘. Başarılı burun estetiği kişiye daha canlı, daha aydınlık, daha pozitif ve daha gençleşmiş ifade verir. Gözleri daha ön plana çıkarır.

        RAHAT BİR NEFES İÇİN ‘ FONKSİYONEL BURUN ESTETİĞİ ‘

        Op. Dr. Yusuf Can: "Burnumuzun tüm fonksiyonları ile estetik görünümü birbiri ile etkileşim halindedir. Bu neden ile fonksiyonel estetik burun ameliyatlarından bahsederken her şeyden önce sağlıklı nefes alabilen ama aynı zamanda güzel ve doğal görünen burundan söz etmek gerekir."

        Burun şeklinden memnun olmayan bir hasta için güzel yapılmış bir burun onu çok mutlu eder. Ama güzel burun sadece küçük bir burun değildir. Yüze uyumlu olan, yandan, önden, alttan, üstten güzel görülmelidir.

        İşte hem görsel açıdan hem de burun fonksiyonları açısından çok iyi, başarılı bir sonuç alabilmek için her şeyden önce burunun analizi çok ama çok iyi yapılmalıdır. Burundaki problemler hasta ile detaylı olarak konuşulmalı, tüm sorunlar not edilmelidir. Burun öncelikle çok özenle muayene edilmeli, tanıyı çok doğru koymak için gerekli görülürse tetkikler yapılmalı ve görüntüleme yöntemleri istenmelidir. Hastanın önden – yandan – üstten – alttan – 45 derece yandan fotoğrafları çekilmelidir. Bu fotoğraflar üzerinde hasta ile detaylıca konuşulup, ortak bir karara varılmalıdır. Bu verilerden sonra çok iyi bir burun analizi ve çok iyi bir ameliyat planlaması yapılmalıdır. Bu planlama doğrultusunda yeni teknikler ile operasyon gerçekleştirilmelidir. Ameliyatta burun orta bölmesindeki (septum) kemik ve kıkırdak eğriliği düzeltilmeli, burun eti şişliği mevcut ise yeterli oranda küçültülmeli, burun içinde polipler varsa temizlenmeli, kronik sinüzit var ise bu temizlenmelidir. Böylece burun içinde havayolu açıklığı sağlanmalıdır. Ameliyat sonrasında burunun alacağı şekli belirleyen en önemli faktörler kişinin kemik, kıkırdak ve yumuşak doku özelliklerinin yanı sıra kişinin iyileşme özellikleridir.

        Fonksiyonel burun estetiğinin amacı, burunun şekli, büyüklüğü ve genel görüntüsünde değişiklikler yapılarak burunu yüz ile uyumlu, doğal olarak hoş görünen, sağlıklı nefes alabilen bir hale getirmek olmalıdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ