Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme '5 kilo versem yeter' mevsimi geldi!
        1

        haberturk.com / Sağlık Servisi

        Kışın vücut kendini soğuk havaya karşı korumaya alır ve bu yüzden iştahımız yağlı yiyeceklere doğru yönelim gösterir. Bahar aylarında da bikini hayaliyle yanar tutuşur, duyduğumuz her diyeti denemeye başlarız. Bu listelerin kişiye özel hazırlanması gerekliliğinin yanı sıra herkesin kendince küçük sırları vardır. Akşam yemeğini çıkaranlar, yürüyüşe başlayanlar, detoks yapıp ödem atmaya çalışanlar... Peki nedir bu detoks, nasıl yapılır? Yaza fizik ve ruhen nasıl hazırlanmalıyız?

        2

        Detoks, detoksifikasyon kelimesinin kısaltması. Vücuttaki toksik maddelerin, başta karaciğer olmak üzere, organlarımız tarafından daha az toksik hale getirilerek vücuttan atılması sürecine deniyor.

        3

        Detoks, vücudu toksinlerden arındırmak için kişinin kısa bir süreliğine taze meyve ve sebze sıvıları tükettiği popüler bir yöntemdir. Detoks için hazırlayacağınız içeceklerde taze meyvelerin dışında zencefil, havuç, salatalık, turp ve kereviz gibi sebzeleri kabuklarını soymadan sıkıp detoks içecekleri hazırlayabilirsiniz.

        4

        Detoksun pek çok yararı var. Vücudumuzdaki sıvıların asitleşmesini önlemek ve asit-baz dengesini korumak detoksun ana hedefidir. Sağlıklı bir vücutta kan ve vücut sıvılarının hafif alkali olması beklenir. Kanın asitleşmesi ise organlarımıza zarar verebilir. Yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Detoks sayesinde bunları yavaşlatmak mümkün. Ancak detoksu herkes uygulayamaz. Hamileler, emziren anneler, yüksek tansiyon, şeker ve gut hastaları, kalp-damar sağlığı bozuk olanlar, kanserli hastalar ve çocuklar kesinlikle detoks yapmamalı.

        5

        TOKSİNLERİN BİRİKME SEBEPLERİ

        Uyku düzeni bozukluğu.
        Yoğun stres.
        Gereğinden fazla güneşlenmek
        Kimyasallara maruz kalmak.
        Tütsülenmiş, yanmış ve mangal kömüründe pişmiş sağlıksız gıdalar tüketmek.
        Sigara ve alkol kullanmak.
        Çevre kirliliği.
        Yetersiz ve dengesiz beslenmek.
        Hareketsiz yaşam.

        6

        TEMEL KURALLAR

        Doğal beslenin, doğal sıvı tüketin, doğal maddelerle temas edin. Az ve sık yiyin.
        Alkol ve sigaradan uzak durun.
        İyi uyuyun, bol sıvı tüketin.
        Hayatınızdaki hareketi artırın.
        Sağlıklı pişirme yöntemleri kullanın. Çelik, cam ve porselenden vazgeçmeyin.
        Tuvalet alışkanlığı yaratın.
        Düzenli spor yapın.
        Yoğurt, ayran ve kefir için.
        Sebze ve meyveleri mevsiminde yiyin.
        Kuru baklagilleri bol bol tüketin.
        Her besin grubundan yiyin.

        7

        NANELİ RAHATLATICI İÇECEK (1 kişilik)

        1 adet elma
        Bir avuç taze nane
        2 adet kereviz sapı
        1/4 salatalık
        Yarım limon Limonun kabuğunu soyup iki parçaya kesin.
        Elmayı, taze naneyi, salatalığı ve kereviz sapını küp şeklinde doğrayın. Tüm malzemeyi sebze sıkacağından geçirin. Hemen servis yapın.

        8

        ARINDIRICI İÇECEK (1 kişilik)

        Yarım salatalık
        3 adet havuç
        Yarım kırmızıturp (yapraklarıyla) Havucu, salatalığı ve kırmızı turpu yıkayın. Salatalığı küp şeklinde kesin. Kırmızı turpun yapraklarını doğrayın. Turpu halka şeklinde dilimleyin. Tüm malzemeyi kabuklarını soymadan sert meyve sıkacağından geçirip bardağa alın. Hemen servis yapın.

        9

        VEJETARYEN İÇECEĞİ (1 kişilik)

        3 dal kereviz
        Yarım çay kaşığı limon suyu
        3 adet havuç
        1 adet pancar
        1/4 çay kaşığı doğranmış zencefil Havucu, kerevizi, pancarı yıkadıktan sonra parçalara ayırın. Tüm malzemeyi blender’de çekip sebze suyunu hazırlayın. Servis bardağına aldıktan hemen sonra servis yapın.

        10

        GAZPACHO KARIŞIMI (1 kişilik)

        1/4 küçük beyaz soğan
        1 adet orta boy domates
        1 adet salatalık
        Yarım çay kaşığı tuz
        Yarım acı arnavutbiberi (İsteğe göre fazlalaştırılabilir)
        1 adet küçük kırmızı veya turuncu California biberi
        1/8 avokado Kabuğu soyulmuş, çekirdekli salatalığı dilimleyin. Avokadoyu eklemeden tüm malzemeleri blender’de çekip süzgeçten geçirin. Avokadoyu ekledikten sonra tekrar blender’de çekin. (Gazpacho’yu süzgeçten geçirip içine küp buz atabilirsiniz.) Gazpacho’yu servis yapacağınız bardağa alıp hemen servis yapın.

        11

        ENERJİ ARTIRICI İÇECEK (1 kişilik)

        2 adet yaban havucu 4 adet elma Elmaları yıkayıp dilimleyin. (Elmaların kabuğunda besleyici öğeler olduğu için kabuğunu soymayın.) Yaban havuçlarının kabuğunu soyup ya da kazıyıp doğrayın. (Kendinizi yorgun hissediyorsunuz bu içeceği hazırlayabilirsiniz. Ayrıca, yaban havucu suyu havuç suyuna nazaran daha az kalori içerir.) İçeceği servis bardağına alıp hemen servis yapın.

        12

        KÖTÜ NEFESE BİREBİR

        İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden İç Hastalıkları uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu detoksun yararlarını şöyle özetliyor: "Yorgunluk, zihinsel bulanıklık, göz altında oluşan morluklar, kötü nefes, sindirim sorunları, ciltte yara ve akne olduğu durumlar ile kötü beden kokusu gibi belirtiler detoksla yok edilebilir."

        13

        YILDIZLAR VAZGEÇEMİYOR

        Gerard Butler düzenli beslenemediği bir dönem yaşarsa iki ay detoks uygulayarak vücudunu arındırıyor. Jennifer Aniston ise doğal olmayan gıdalardan uzak durmaya çalışıyor.

        Beyonce Kimseye önermediğini söylese de 'Dreamgirls' filmindeki rolü için verdiği 9 kiloyu; limon, acı biber ve akçaağaç şurubuyla yaptığı detoksa borçlu.

        14

        GWYNETH PALTROW

        Güzel yıldız Paltrow, belli dönemlerde sadece meyve, sebze suyu ve salata ile besleniyor. Bu yüzden sağlık örgütlerinin tepkisini çekiyor.

        15

        RUHUMUZA DA DETOKS

        Yaşam kalitemizi büyük ölçüde ve olumsuz etkileyen stresten arınarak ruhumuzu canlandırmamız, yaşam kalitemizi yükseltmemiz mümkündür. Hayata uygulanabilecek bazı ufak değişiklikler yaşantımızda büyük önemli değişimler yaratabilir. Örneğin; olaylara çok yönlü bakmaya çalışmak, olumlu düşünmek, nedenlere takılmadan çözüm odaklı düşünmeye çalışmak, yaşanan her olaydan bir ders çıkarmak psikolojinin stresten arınmasına yardımcı olacaktır.

        16

        Sevdiğiniz işlerle uğraşmak stresi azaltmanıza yardımcı olur. Bu nedenle öncelikle nelerden hoşlandığınıza karar verin ve bunları düzenli olarak yapmaya çalışın. Daha önce düzenli egzersiz yapmadıysanız yavaş yavaş başlayıp giderek seviyesini artırabilirsiniz. Egzersizler ve hobiler, stresten arınmaya yardımcı yöntemlerdir. Egzersize, arabanızı gideceğiniz yerin uzağına park etmekle, asansöre binmek yerine merdivenleri kullanmakla başlayabilirsiniz.

        17

        Derin nefes alarak rahatlayın

        Derin nefes alarak, psikolojik ve fizyolojik olarak gevşeyip rahatlayabilirsiniz. Sırtınız dik olarak oturarak veya ayakta durarak, yavaş ve derin derin nefes alın. Havanın vücudunuza dolması ile birlikte karnınız şişecektir. Nefes alışınızı hissetmek için elinizi karnınıza koyun. İçinizi mümkün olduğunca havayla doldurduktan sonra birkaç saniye süreyle nefesinizi tutun. Sonra bir mum üflüyormuş gibi nefesi dudaklarınızın arasından verin. Nefesin vücudunuzdan dışarı çıkarken hissettiğiniz duygu üzerinde yoğunlaşın. Bu işlemi dört beş kez tekrarlayın ve sonra da birkaç dakika sakince oturun.

        18

        Beslenme alışkanlığı için öneriler

        Sabah kahvaltısı yapın. Öğün atlamayın, ara öğünlerle günlük öğün sayınızı arttırın. Söz gelimi iki tabak yemek yiyecekseniz tabağın birinin yemek değil, salata tabağı olmasına dikkat edin.
        Açık büfe restoranlarından uzak durun. Siparişlerinizi mümkünse tezgahtaki yemekleri görmeden verin.
        Bol bol su için.
        Mümkünse her gün aynı saatte kalkın.
        Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalayın. Diş fırçaladıktan sonra muhtemelen canınız bir şey yemek istemeyecektir.

        19

        Egzersizi düzenli yapmaya özen gösterin

        Sporu hayatınıza dahil etmek için özen gösterin. Egzersize vakit bulamadığınız ya da kısıtlı zaman ayırabildiğiniz takdirde ise günlük hayatınıza daha enerjik ve aktif hale getirebilecek ufak detaylar katın.
        Açık hava yürüyüşlerini ve oksijenin yoğun olduğu yerleri tercih edin.
        Kısa mesafelerde aracınızı kullanmayın, yürümeye özen gösterin.
        İşyeriniz, eviniz asansörlü ise kullanmayın, merdivenleri kullanın.
        Özellikle masa başı işiniz var ise arada yerinizden kalkıp ofisi dolaşın, gün içinde vücudunuzu hareketsiz bırakmayın.
        Her gün mutlaka duş alın. Önce sıcak, sonra soğuk geçişlerde vücudunuza jimnastik yaptırın. Suyun terapi etkisini unutmayın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ