Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Murat Dinçer, cep telefonunun zararlı etkileri konusunda net bir fikir sahibi olunmadığını, bu cihazların dikkatli kullanılması gerektiğini belirtti.

        Elektromanyetik radyasyonun oluşmasına neden olan teknolojik ürünlerin günlük yaşamda yoğun olarak kullanıldığını ifade eden Doç.Dr. Dinçer, "Yüksek gerilim hatları, TV ve bilgisayarlar, FM ve TV vericileri, mikrodalga fırınlar, mobil telefonlar, mobil telefon baz istasyonları, kablosuz telefonlar, uydu antenleri ve verici antenler, radar antenleri, bluetooth, kablosuz internet, kablosuz ses ve görüntü sistemleri elektromanyetik radyasyon havuzunu oluşturmaktadır" dedi.

        Cep telefonları haberleşme dışında fotoğraf, video ve benzeri multimedya özellikleri ile günlük yaşamımızın en derinlerine yerleşmiş durumda olduğunu belirten Doç. Dr. Dinçer, "Günümüz coğrafyasında; sosyal paylaşım sitelerine, e-mail ve internet ortamına anında ulaşım olanağı ile bu teknoloji yemek içmek gibi en temel gereksinimlerden birisi olarak algılanmakta" diye konuştu.

        ENDİŞELERİN EN CİDDİSİ KANSER

        Cep telefonu kullanımının çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceği korkusunun yaygın olarak görüldüğünü söyleyen Doç.Dr. Murat Dinçer, "Bu sağlık endişeleri içerisinde belki de en ciddi olanı, cep telefonlarının kansere neden olduğu konusundaki inanıştır. Bugüne kadar cep telefonları ve baz istasyonları ile kanser arasındaki ilişkinin incelendiği çok sayıda bilimsel çalışma yayınlanmış ancak bu yayınların sonuçlarının birbiriyle çelişkili sonuçlar verdiği görülmüştür. Yani bugüne kadar bu konuda olumlu ve olumsuz sonuçların bildirildiği çok sayıda yayımlanmış çalışmaya rastlamak mümkündür. Dolayısıyla zararlı etkileri konusunda net olarak fikir sahibi olmadığımız bu cihazları dikkatli kullanmamız gerekmektedir" dedi.

        'ÇOCUKLARIMIZ CEP TELEFONU İLE UYANMAMALI'

        Açık olan her cep telefonunun belirli aralıklarla içerisinde bulunduğu hücrenin baz istasyonuna 'Ben buradayım' sinyali gönderdiğini söyleyen Doç.Dr. Murat Dinçer, "Gün boyu üzerimizde taşıdığımız telefonumuzdan akşam olup eve geldiğimizde uzaklaşmamız gerekmektedir. Cep telefonunun gece yatarken başucunda bulundurulması ve çalar saat olarak kullanılması son derece yanlış bir tutumdur. Her evde eskiden olduğu gibi bir çalar saat bulunması gereklidir" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ