Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler 'Aktif MR' eklemleri görüntülüyor

        MR cihazları ilk kez 1980’lerde kullanılmaya başladı ve doktorların doğru teşhis koymasında önemli rol oynadı. Şimdi de California’dan araştırmacılar, eklemleri görüntüleyecek yeni bir yöntem geliştirdiklerini söylüyor

        Farklı dokular farklı radyo frekansları yayıyor ve bilgisayarlar bunları görüntüye dönüştürüyor. Görüntünün net olması için hastanın kıpırdamaması gerekiyor.

        California Üniversitesi araştırmacıları ise eklemler gibi hareketli beden parçalarının görüntüsünü çıkaran bir yöntem geliştirdi.

        Araştırmanın direktörü Profesör Robert Boutin “aktif MR” olarak adlandırdıkları prosedürün saniyede birden fazla görüntü aldığını ve bu görüntülerin doktorlara hastanın eklemlerinin işleyişi hakkında fikir verdiğini söylüyor:

        “Önemli olan noktalardan biri MR çekiminin her hastaya göre ayarlanarak rahatsızlığının anlaşılmasını sağlamak. Herkese aynı çekim yöntemi kullanılmıyor.”

        MR’ı çekilen bu hasta bedenin en karmaşık eklemlerinden olan bileğini oynatırken bu işlevi sağlayan her parça rahatça gözlemlenebiliyor.

        Ortopedik cerrah Robert Szabo yeni prosedürün şimdiden hastalarının yaşadığı sorunları anlamakta kendine yardımcı olduğunu söylüyor:

        “Kişinin neden sorunlu bir bileğe sahip olduğunu, veya neden eklemin belirli bir yüzeyinin aşındığını anlayabiliyoruz. Böylece daha iyi tedaviler geliştirebiliyor veya yumuşak dokuyu tamir ederek hastanın yaşam kalitesini yükseltebiliyoruz.”

        Robert Boutin “aktif MR”ın doktorların diğer hareketli organları da daha iyi anlamasına yardımcı olacağını düşünüyor:

        “Bence bu bedenin diğer eklemlerine uygulanabilir ve uygulanmalı. Ayrıca kas ve tendonlar için de kullanılmalı. Biz hareketli canlılarız ve MR da buna uyum sağlamalı.”

        Doktorlar yeni teknolojinin önümüzdeki yıllarda daha da geliştirileceğini ve bu sayede uzuvlarını kaybeden insanlara daha iyi protez yapılabileceğini söylüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ