Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Safra kesesinden 210 taş çıkarıldı

        Prof. Dr. Alihan Gürkan ve üroloji uzmanı Doç. Dr. Mutlu Ateş, hastanelerine başvuran Ekrem Çelikten'in safra kesesini aldı, aynı seansta prostat ameliyatını gerçekleştirdi.

        Gürkan, Çelikten'in vücudunda "saatli bir bomba" ile yaşadığını ifade ederek, hastanın safra kesesinden biri ceviz büyüklüğünde olmak üzere 210 taşın kese ile laparoskopik yöntemle çıkarıldığını anlattı.

        Çelikten'in safra kesesindeki taşların alınmaması halinde yaşamı tehdit edici boyutta sağlık sorunlarına neden olacağını vurgulayan Gürkan, şunları kaydetti:

        "Hastanın safra kesesindeki taşlar enfeksiyona yol açabilir, safra kanalına düşerek tıkanmaya neden olabilir, sarılık oluşumunu tetikleyebilir ve uzun dönemde safra kesesi kanserine zemin hazırlayabilirdi. Bu tür ameliyatlarda laparoskopik yöntem, açık ameliyatlara göre hasta için çok önemli avantajlar sunuyor. Çelikten, aynı seansta iki ayrı ameliyat olmasına karşın hızlı bir iyileşme sürecinden sonra sağlığına kavuştu."

        Normalden 10 kat daha büyük prostat

        Ateş de prostatta meydana gelen ve kanserleşmeyen iyi huylu büyümelerin, "BPH" olarak tanımlandığını belirtti.

        BPH'nin, prostatın büyüyerek idrar akışının yavaşlamasına ya da tamamen tıkanmasına yol açtığını, idrar yolu iltihabının gelişip ilerlemesine, kanamanın yanı sıra böbrek yetmezliği olasılığının artmasına da neden olabileceğini bildiren Ateş, bu nedenle Çelikten'in normalden 10 kat büyük olan 260 gram prostatının alınmasının önem taşıdığına dikkati çekti.

        "Bunca yıl hayatımı tehdit eden iki önemli hastalık ile yaşadım"

        Çelikten ise by-pass ameliyatı geçirmiş bir hasta olarak çekindiğini ama aynı anda iki sorundan kurtulabileceği söylendiği için ameliyat olmaya karar verdiğini belirtti.

        Hem yaşı hem de kalp rahatsızlığı nedeniyle ameliyatın riskli olduğunu bildiğini anlatan Çelikten, şöyle devam etti:

        "İki kez anestezi almak, benim durumumdaki bir hasta için riskliydi. Tehlikeli olabilecek bu durumdan başarıyla kurtuldum. 79 yaşımda vücudumdaki tüm ağırlıklardan kurtularak sağlığıma kavuşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunca yıl hayatımı tehdit eden iki önemli hastalık ile yaşadığımın farkına vardığımda büyük şaşkınlık yaşamıştım. Doktorlar kısa sürede iyileşip sağlığıma kavuşmam için ellerinden geleni yaptı. Onlara çok teşekkür ediyorum."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ