Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Telefonunuzun ışığını kısıp kullanın!,
        1

        Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selvi, uyku-biyolojik ritim ve psikiyatrik bozukluklar ilişkisini incelediklerini söyledi.

        2

        Geç saatlerde uyumanın vücut saatini bozarak, ruhsal sorunlara zemin hazırladığını belirten Selvi, modern yaşamda güçlü oda aydınlatmalarıyla günün uzatıldığı ve bir nevi yapay gündüz oluşturulduğunu dile getirdi.

        3

        HORMONLARDA DÜZENSİZLİKLERE YOL AÇIYOR

        "Gece saatlerinde çalışmak zorunda kalan, sosyal davranışlarını bu şekilde düzenleyen ya da bilgisayar, televizyon ve akıllı telefonların ışık kaynağına maruz kalan bireylerde iç biyolojik dengeyi ayarlayan vücut saati doğal ritminden uzaklaşıyor" diyen Selvi, şunları kaydetti:

        4

        "Doğal vücut ritminde, büyüme hormonu ve melatonin gibi pek çok hormonun aydınlık-karanlık ve uyku-uyanıklık döngüsüne göre belirlenmiş bir salgılanma zamanı var. Gece uyku saatlerinde akıllı telefonlar, bilgisayarlar, televizyonlar veya oda ışıklarıyla bu hormonların salınımında düzensizlikler ortaya çıkıyor. Özellikle geç saatlerde yatma, yeni ve düzensiz bir vücut ritmi oluşturuyor. Bu doğal olmayan ritim, pek çok fiziksel ve ruhsal hastalığa zemin hazırlıyor. Parlak ışığa maruz kaldıkları için geç saatlere kadar günü uzatan, geç yatan bireylerin uyku kalitesi düşüktür. Daha yorgun, gergin, dalgın, dikkatsiz olurlar ve daha çok unutkanlık şikayetleri vardır."

        5

        Selvi, akşam evdeki ışık parlaklık düzeyinin düşürülmesini ve ışık kaynağı elektronik aletlerden uzak durulmasını önerdi.

        6

        Sağlık Bakanlığı, cep telefonlarının elektromanyetik dalgalarını göz önüne alarak cep telefonu kullanma kılavuzu hazırladı

        7

        Son yıllarda akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla kullanımı daha fazla artan cep telefonunun sağlığa zararları tartışılmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı cep telefonu kullanma kılavuzunda ise öneriler şöyle;

        8

        Uyurken cep telefonları kapatılmalı, başucundan en az 1 metre uzağa konulmalıdır.

        9

        Cep telefonu alırken SAR değeri düşük olan telefonlar tercih edilmelidir.

        13

        Hamilelerin cep telefonu kullanması önerilmez. Mümkün olan her durumda cep telefonu yerine kablolu sabit telefonlar kullanılmalıdır.

        14

        Numara çevrildikten sonra hat bağlanıncaya kadar telefon vücuttan uzakta tutulmalıdır.

        15

        Bağlantı kurulduktan sonra kulağınıza cep telefonunuzu tutmalısınız.