Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Emziren anneler nasıl beslenmeli?

        Emziren anneler hem kendi sağlıklarını korumak hem de bebeklerine faydalı olabilmek için kendi beslenmelerine özen göstermeliler. Yeterli sıvı alımı, stresten, sigaradan, alkolden uzak durmanın yanı sıra hamilelik sırasında alınan kiloları vermek için acele etmemeleri de öneriliyor...

        Protein desteği

        Emziren annelerin beslenmesinde hayvansal ve bitkisel proteinin önemi büyük; et, balık, fasulye, nohut gibi kaynaklar protein ihtiyacını karşılamak için birebir.

        Günde 3 litre sıvı

        Anne sütünün kalitesi annenin yediği gıdalardan direkt olarak etkilenmiyor lakin sütün miktarı annenin aldığı sıvılarla birebir ilgili. Anne sütünün %80’den fazlası sudan oluşuyor; süt miktarının yeterli olabilmesi için annenin günde en az 3 litre sıvı alması öneriliyor. Suyun yanı sıra az şekerli limonata, süt, ayran, komposto, papatya çayı, ıhlamur gibi içecekler de bu ihtiyacı karşılayabiliyor.

        Süt ürünleri

        Bu dönemde annenin hem kendi sağlığı hem de bebeğinin sağlığı açısından daha çok enerji, protein, vitamin ve mineral alması gerekli. Anne sütünün miktarını ve kalitesini artıran en önemli besin maddesi hiç şüphesiz süttür. Annenin yeterli ve dengeli beslenmesine ilave olarak günde en az 3-4 su bardağı, aynı zamanda kalsiyum yönünden zengin olan süt içmesi gerekir. Süt içemiyorsanız, aynı miktarda yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz.

        Demir ihtiyacı

        Günde 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil ile birlikte, vücudun demir emilimini artıran C vitamini kaynağı olan sebzeler ve meyveler yer almalıdır. Kuru meyveler ve kuruyemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi mineraller açısından zengindir. Ancak yüksek kalori içerdikleri için tüketilen miktarları sınırlamak gerektiği unutulmamalı. Demir emilimini engellemesi sebebiyle siyah çay içmeye de belli bir sınır getirilmesi faydalı olacaktır.

        Kilo vermek için acele etmeyin!

        Gebelik döneminde normalden fazla kilo alan ve gebelik öncesinde de fazla kilolu olan anneler, emzirme döneminde metabolizmaları hızlandığı ve bebek bakımı ile günlük hayatta daha çok koşuştukları için kilo verme eğilimi gösteriyorlar. Bu kalori harcaması tabii ki annenin forma girişini hızlandırabilir. Anneler, doğumdan sonra kilo vermek için acele etmemeliler. Çünkü, düşük kalorili diyetler yapmak ve beslenme düzenine dikkat etmemek, annenin salgıladığı süt miktarının azalmasına neden olabilir.

        Şekerin fazlası zarar!

        Anne sütünü çoğaltabilmek adına, anne adaylarına şekerli ve tatlı ürünleri daha fazla yemeleri öğütlenir. Toplumdaki bu yaygın inanış; şekerli ve tatlı türünden besinlerin süt verimini artırdığı yönündedir. Bu şekilde beslenme ile bilinçsizce alınan gereksiz kaloriler ise süt değil kilo artışına neden olur.

        Duygusal durum da sütü etkiler

        Ayrıca annenin rahat, huzurlu ve stresten uzak oluşu da süt verimini etkiler. Sık sık emzirmek ve göğüslerin iyi boşalmasını sağlamak sütü en çok artıran yöntemdir.

        Şarküteri ürünleri az tüketilmeli

        İşlem görmüş şarküteri ürünlerinden de kaçınmak gerekir. Bu tür et ürünleri, vücuda zararlı nitrat bileşikleri içerirler. Salam, sosis, sucuk, hazır çorbalar gibi gıda katkı maddesi içeren hazır besinler mümkün olduğu kadar az tüketilmeli.

        Peki, hamur işleri?

        Bu dönemde hamur işi, tatlı, börek, çörek, pilav, makarna, ekmek gibi kalorisi yüksek yiyeceklerden uzak durmak, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme programı izlemek hamilelik döneminde alınan kiloların daha rahat verilmesine yardımcı olur. Ayrıca yemekleri pişirirken kızartma ve kavurmalardan uzak durulmalı, haşlama, ızgara, fırınlama yöntemleri tercih edilmeli. Anneler hem kendi sağlıklarını korumak hem de bebeklerine faydalı olabilmek için kendi beslenmelerine özen göstermeliler. Yeterli sıvı alımı, stresten, sigaradan, alkolden uzak durmanın yanı sıra hamilelik sırasında alınan kiloları vermek için acele etmemeleri de öneriliyor…

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ