Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağrı Bilimi Spor yaparken sakatlanmayı önlemenin 10 yolu
        1

        AYAKKABILARINIZI DEĞİŞTİRİN

        Spor yaparken ve özellikle koşarken farklı spor ayakkabılarını rotasyon ile değiştirmek yaralanma riskini azaltır. Bu da tek bir çift ayakkabıyla koşanlara nazaran yüzde 39 yaralanma riskini azaltır.

        2

        VÜCUDUNUZU GÜÇLENDİRİN

        Bazı belli başlı egzersizler ayak ve bacaklarınızdaki kaslarınızı güçlendirmeye yardım eder. Bu da koşmaya ve spora başladığınızda deparınız daha kuvvetli demektir.

        3

        SPORDAN ÖNCE GERME HAREKETLERİ YAPIN

        Spordan önce germe hareketi en eski kurallardan biridir. Koşucular ve sporcular koşuya veya spora başlamadan önce ve sonra kaslarını gererek gevşetirler.

        4

        KÖTÜ HAVALARA DİKKAT EDİN

        Buzlanma ve yağmurlu havalarda daha fazla yaralanma riskiyle karşı karşıyasınızdır. Ayak bileğiniz kayabilir veya burkulabilir. Bu yüzden sağlam zemin üzerinde spor yapmalı veya koşmalısınız.

        5

        KOŞU VE SPORUNUZU KARIŞIK YAPIN

        Değişik tipteki koşuların faydalarından yararlanarak her sporu yapan bir koşucu olun. Bir gün alt bacağı güçlendirin diğer gün ise her çeşit yol zeminindeki dengenizi geliştirin.

        6

        DOĞRU ORANDA YEMEK YİYİN

        Vücudunuzu yeterince kalori alarak iyi bir şekilde tutun. Yoksa vücudunuz gereksinim duyduğu enerjiyi bulamaz. Doku onarımı yapamaz. Bu da kaslarınızın çökmesine yol açar.

        7

        KASLARINIZI BASKI YAPAN KIYAFETLERLE DESTEKLEYİN

        Kas hareketi destekleyici kıyafetler koşu, spor esnasında destekleyicidir ve kas yorgunluğu riskini azaltır. Bu, özel spor ve koşu kıyafetlerinin üzerindeki gövde kısımlarındaki baskı panelleri sayesinde olur. Özellikle göbek, baldır ve bel kısımlarında...

        8

        SAĞLIK DURUMUNUZA GÖRE SPOR PROGRAMI YAPIN

        Rutin spor aktiviteniz kademe kademe artacak şekilde planlanmalıdır. Her yaptığınız spor aktivitesinin sizi her hafta daha da güçlendirdiğine emin olun ve kendinize asla ulaşamayacağınız hedefler koymayın.

        9

        YORULDUĞUNUZ ZAMAN DİNLENİN

        Yorgun düşme vücudunuzun size yavaşlamanız gerektiğini söyler. Aslında, düşük enerji seviyesinde bitkin düşmüş şekilde koşmak ve spor yapmak performansınızın zarar görmesine ve yaralanmanıza neden olur.

        10

        SAKATKEN ASLA SPOR YAPMAYIN

        Büyük sakatlanmalar bazen küçük sakatlanmalarla başlar. Aslında spor yapabilecekmişsiniz hissini verir ama asla yapmamalısınız. Siz vücudunuzu herkesten daha iyi bilirsiniz. Yani yorgunluktan öte olan bu yaralanmalardan kaçının ve kendinizi kollayın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ