Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Hangi yaşta hangi vitamini almalıyız?
        1

        30’lu yaşlar

        B vitamini kategorisinde yer alan folik asit (B9) alımına dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca folik asit, stresle mücadele etmenizi kolaylaştırıyor.

        2

        Hamilelik düşünenlerin de hamilelik sırasında hatta 3 ay önce folik asit alması gerekiyor. Aynı zamanda günde 25-50 mg B5 vitamini almak stres hormonları olan adrenalin ve kortizolun dengelenmesini sağlıyor. Önemli antioksidanlar arasında yer alan C ve E vitaminleri de alınması gerekenler arasında yer alıyor

        3

        40’lı yaşlar

        Bu yaşlar çoğu kadın için menopoz yaşı değildir. Ancak ilk belirtilerin görülmeye başlandığı yaşlardır. Gece terlemeleriyle birlikte adet düzeninde değişimler görülebilir. Ayrıca bu yaşın bir sorunu da depresyon oluyor. Vitamin alımı menopozun geçişini ertelemiyor ancak yaşanan sorunların azalmasını sağlıyor.

        4

        Uzmanlar özellikle bu yaşlarda B6 vitaminin alınması gerektiğini belirtiyorlar. B6 vitamini adet öncesi görülen sorunların da azalmasını sağlıyor. Antioksidan özelliğine sahip A ve E vitamininin C vitamini ile birlikte alınması da cilt, tırnak ve saçların güçlenmesi açısından önem taşıyor. C vitamini bu yaşlarda oldukça ihtiyaç duyulan bir vitamin oluyor çünkü bu dönmede ağrılı ve ağır geçen adet dönemleri görülebiliyor.

        5

        50’li yaşlar

        Bu yaşlar menopoz dönemine adım atılan yaşlar oluyor. Menopozla birlikte kemik sağlığını koruyan östrojen de vücudumuzu yavaş yavaş terk ediyor. Bu yüzden kemikleri korumak gerekiyor. Bu da ancak vitamin alarak mümkün olabiliyor. Aksi takdirde kemik erimesi sorunu ortaya çıkıyor. 50’li yaşlar kalp hastalıklarının da artmaya başladığı dönemler olduğu için, kalbe dikkat etmek ve beslenme düzenini ona göre ayarlamak gerekiyor.

        6

        E vitamini cilde oldukça faydalı ve kalp, bağışıklık sistemi ve sinir sistemi üzerinde de büyük etkileri var. Bu yüzden düzenli olarak alınması gerekiyor. Kemiklerin güçlenmesi bu dönemde oldukça önemlidir. Kalsiyum ve D vitamini seviyesini mutlaka desteklemek gerekiyor. Aynı zamanda çinko ve B12 vitamini desteği de bu dönemde sağlık açısından büyük önem taşıyor. Yetişkinlerin %40’ında B12 vitamini eksikliği görülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ