Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cinsel Sağlık cinsel sağlık, üreme sağlığı, üreme sağlığı akran eğitimleri projesi, toplum gönüllüleri vakfı, kondom
        1

        Deniz ÇİÇEK / ANKARA
        Birleşmiş Milletler’in (BM) Türkiye’de yaptığı araştırma, her 4 gençten birinin üreme organının adını bilmediğini ortaya koydu. Toplum Gönüllüleri Vakfı, bu tespit üzerine BM desteği ile 18-25 yaş arası gençlere yönelik “cinsel sağlık” ve “üreme sağlığı” eğitim projesi başlattı.

        2

        Üreme Sağlığı Akran Eğitimleri Projesi kapsamında cinsel bilgiler verilen gençlere; kondom ve kadın prezervatifi kullanımı, cinsel organların isimleri, AIDS/HIV’e karşı korunma yolları anlatılıyor.

        3

        ‘GENÇLER BİRBİRİNİ EĞİTİYOR’
        Proje Koordinatörü Bulut Öncü, “Türkiye’de her 4 gençten 1’i üreme organının ismini bilmiyor. 10 gençten 4’ü bebeğin geliştiği organın adını bilmiyor. 10 gençten 1’i gebeliğin oluştuğu zamanı bilmiyor. 10 gençten 1’i, HIV/AIDS’in ne olduğunu bilmiyor” dedi.

        4

        Öncü, gençlere, vücudunu tanıma, meme ve testis muayenesi, cinsel sağlık ve üreme sağlığı ile ilgili temel bilgiler verdiklerini söyledi. Öncü, proje ile aynı yaştaki akran gençlerin, birbirlerini eğittiğini belirterek, BM uzmanları ve doktorlardan eğitim gören gençlerin de yine kendi yaşıtlarına bilgi verdiğini anlattı. Bugüne kadar 291 eğitici akran yetiştirdiklerini ve 10 bin gence cinsellik eğitimi verdiklerini belirten Öncü, cinsel sağlık eğitiminin zorunlu eğitim müfredatına girmesini istediklerini söyledi.

        5

        ‘KONDOM PAKETİNİ DİŞLE AÇMA’
        Proje kapsamında verilen bilgilerden bazısı şöyle:

        - Kondomu kullanmadan önce son kullanma tarihine dikkat edin.

        6

        - Kondom paketinin delinmemiş ve yırtılmamış olduğuna dikkat edin.

        10

        - Cinsel yolla bulaşan hastalıkların hiçbir belirtisi yoktur, şüpheli cinsel birliktelik yaşadıysanız sağlık kuruluşuna gidin.

        11

        - Kadın kondomu cinsel ilişkiden 8 saat önceden yerleştirilebilir.

        12

        - HIV virüsü, kan nakli, organ nakli ve aynı şırınganın kullanımı gibi yöntemlerle bulaşır.