Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Bilinçsiz antibiyotik kullanımı bakteriyi güçlendirdi
        1

        Şükran ÖZÇAKMAK / HT GAZETE
        DÜNYA Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) antibiyotiklere karşı direnç gösteren bakterilerin tespiti yönünde 144 ülkede yaptığı ve ‘küresel tehdit’ uyarısıyla yayınladığı iki ayrı rapor, tıp dünyasında endişe yarattı.

        2

        Hastalıkların yarısından fazlasının tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin artık işe yaramadığı ve insanların tedavi edilebilir basit hastalıklardan dahi yaşamını yitirdiklerine dikkat çekilen DSÖ’nün raporu, zatürree, ishal ve kan yoluyla bulaşan enfeksiyonlar gibi sık sık görülen hastalıklara yol açan 7 ayrı bakterinin incelenmesiyle hazırlandı.

        3

        İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, antibiyotikleri belli bir disiplin sürecinde kullanmadığımız için bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç gösterdiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

        4

        "Direnç probleminin boyutları ülkeden ülkeye değişiyor ama mikropların küresel ölçekte yayılması artık çok kolay. Bu nedenle de küresel ölçekte bir tehlike. Bu bakteriler dahi hiç antibiyotik kullanmamış kişide bile dirençli bir duruma evrilebilirler."

        5

        NEJAT İŞLER’İ ŞOKA SOKMUŞTU
        Nejat İşler’in septik şoka girmesine sebep olan “Klebsiella” bakterisinin ‘hastane zatürreelerine’ yol açan nedenlerden biri olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, şu uyarılarda bulundu:

        6

        “Bu bakteriler her yerde bulunabilirler; deri, yutak ve mide-bağırsak sisteminde yerleşebilirler. Klebsiella bakterileri akciğerlerden başka idrar yolları ve cerrahi yaralarda ve daha seyrek olarak vücudun başka yerlerinde de iltihaba yol açabilir. Bakterilerin antibiyotiklere dirençli olan türleri tedaviyi zorlaştırır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ