Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cinsel Sağlık Kısırlık Erkek kısırlığı arttı yumurta bayatlıyor, Dr. Hakan Özörnek,Tüp Bebek, Kısırlık arttı!

        Şükran ÖZÇAKMAK / AHT

        Türk Kadınlar Birliği ve Eurofertil Tüp BebekMerkezleri’nin düzenlediği “Sağlık Bilinci, Annelik Sevinci” toplantısında konuşan Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, çevresel etkenlerle erkek spermsayısının azaldığını, kadının ise kariyer planlaması nedeniyle geç yaşta çocuk sahibi olmak istemesi nedeniyle yumurta sayısının düştüğünü söyledi. Kısırlığın arttığına, tüp bebek oranının giderek yükseldiğine dikkat çeken Özörnek, erkeğin sperminin 20 binden 15 bine düştüğünü belirtti. Özörnek, kısırlığın nedenlerini de şöyle aktardı: “Çevresel faktörlerin bozulması, kadınların daha ileri yaşta çocuk sahibi olmak istemesi, eğitim ve kariyerin öncelik kazanması nedeniyle üreme azaldı. Türkiye’de erkeklerin yüzde 60’ı, kadınların ise yüzde 40’ı kısır.

        ‘BAYATLIYOR ÇÜNKÜ’

        Kariyer planlaması nedeniyle kadınların kısırlık sorunu ifade eden belirten Dr. Özörnek, “20’li yaşlarda doğuran kadınlar artık 40’lı yaşlarda çocuk sahibi oluyor. Kadında görülen kısırlığın ana nedeni ise doğumda var olan ve her gün yaşlanan ve azalan yumurtalar. Yani kadın yaşlandıkça yumurta sayısı azalıyor ve kalitesi düşüyor, yumurta bayatlıyor” dedi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ