Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağrı Bilimi Çanta taşırken dikkat!, omurga, sırt ağrısı, omurga sağlığı , Doç. Dr. Onat Üzümcügil

        Son yıllarda omuz sıkışması nedeniyle hastaneye başvuran kadınların sayısı giderek artarken, uzmanlara göre sorunun temelinde çalışma hayatına eklenen ev işleri, stres, büyük ve ağır çanta taşımak var.

        Toplumun yaklaşık yüzde 20’sinde görülen omuz sıkışmasının daha çok orta yaş aralığındaki kadınları tehdit ettiğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Onat Üzümcügil, cam silmek, perde asmak, halı silmek, ağır bir tencere kaldırmak gibi aktiviteler ile ağır ve büyük çanta takmanın omuz sıkışmasını artırdığını belirtti.

        Kalıcı problemlere yol açabiliyor

        Dr. Üzümcügil, omuz sıkışması sendromu ile ilgili şu bilgileri verdi: "Omuz eklemi, vücudumuzdaki en fazla hareket açıklığına sahip olan ve stabilitesinin büyük kısmının yumuşak doku dengesi ile sağlandığı kompleks bir anatomik yapıdır. Yağlı yumuşak doku ve kas kirişlerinde meydana gelen ödem ağrılı hastalık tablosunu oluşur." Omuzda sıkışma sendromunun orta yaşlı ev hanımlarında sık olarak karşılaşılan bir sorun olduğunu belirten Dr. Üzümcügil, "Kadınlar iş ve ev hayatı derken daha yoğun bir tempoda çalışıyorlar. Cam silmek, perde asmak, halı silmek gibi omuz seviyesi üstündeki aktiviteleri ve omuza aşırı yüklenen hareketleri daha sık yapıyorlar. Kadınların ayrıca hem iş hayatında hem de evde çok çalışmaları stres oranlarını da artıyor. Bu da sıkışmayı etkiliyor’’ dedi. Omuzda sıkışma probleminin ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık olduğunu belirten Dr. Üzümcügil, "Bu hastalık tedavi edilmediği taktirde kol hareketlerini sağlayan kas kirişlerinde ciddi hasara yol açabilir. İlaç ile ağrı kontrolü, plazma tedavisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon protokolleri ile omuz ve kürek kemiği çevresi adale güçlendirme egzersizleri başvurduğumuz ilk tedavi yöntemleri arasında bulunuyor’’ diye konuştu.

        15 dakikada bir omuz değiştirin

        Doç. Dr. Onat Üzümcügil, omuz sıkışmasına karşı alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

        1- Perde asarken ya da cam silerken kol omuz seviyesinden çok fazla kaldırılmamalı.

        2- Omuz seviyesinden yüksek hareketler yapmak yerine bir tabureyle yüksekliğinizi artırın. Vücudunuzu zorlayacak kadar uzanmayın.

        3- Cam ya da halı siliniyorsa, tek kola yüklenmeyin. Silme işlemini yapan kolu sık sık değiştirin.

        4- Yüzü koyun yatarken eller yastığın altına koyulmamalı

        5- Ağır çanta taşımak da omuz ağrılarını tetikliyor. Özellikle kadınların taşıdığı çantalar oldukça ağır. Bu çantaların tek taraflı ve asimetrik taşınması, omuzdaki eklemlerde zedelenme ve ağrıya neden oluyor. Omurga sorunlarına da yol açan bu soruna karşı çanta ağırlığı 2 kiloyu geçmemeli ve 15 dakikada bir omuz değiştirilmeli. Sırt çantaları ağırlığı dengeler haftasonları en azından sırt çantaları kullanabilirler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ