Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Hayat kurtaran vitamin, vitamin, d vitamini

        Şişmanlar, esmerler ve yetersiz güneş ışığı alan erişkinlerde, D vitamini eksikliği riski vardır. Yaşlandıkça vücutta D vitamini oluşumu ve depoları azalır. Bu durum kış aylarında ve kuzey bölgelerinde yaşayanlarda daha belirgindir. Yaz aylarında ise, güneş koruyucuların kullanımı deride D vitamini oluşumunu engeller.

        D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi ile özellikle çocuklarda büyüme için gerekli bir vitamindir. Aslında D vitaminini diğer vitaminlerden farklı olarak bir hormon gibi değerlendirmek daha doğru bir yaklaşım olur. Yerine getirdiği görevlere baktığımızda D vitamini kemik erimesine yol açan hormonunun salgılanmasını önler, bağışıklık sistemini güçlendirir, hipertansiyon, kalp hastalıkları, bazı kanser hastalıklara karşı koruyucudur.

        Günlük D vitamini gereksinimi; kollar, bacaklar ve yüzün 20 dakika gün ışığına maruz kalmasıyla karşılanabilir.

        Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi'nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Mustafa Sait Gönen, vücudumuz için çok önemli olan D vitamini hakkında önemli bilgiler verdi.

        D VİTAMİNİN DİĞER ÖNEMLİ KAYNAĞI: GIDALAR

        Tereyağı, süt, yulaf, tatlı patates, yumurta sarısı, sıvı yağlar, karaciğer, özellikle yağlı olan tuzlu su (deniz) balıklarından somon, sardunya ve ton balığında bulunur. Bitkilerden maydanoz, ısırgan otu, yoncada mevcuttur. Ancak yine de Vitamin D ile güçlendirilmiş besinler hariç doğal besinlerde D vitamini düzeyi düşüktür ve günlük ihtiyacı karşılayamamaktadır.

        DÜNYA NÜFUSUNUN YAKLAŞIK YARISI D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ İÇİNDE!

        Ülkemiz de dört mevsim güneş görülmesine rağmen daha yüksek bir oranda D vitamini yetersizliği mevcuttur. Giyinme alışkanlıkları, güneş koruyucu kremler, yaş, obezite, deri rengi, enlem D vitamin eksikliğine katkıda bulunan faktörlerdir. Eksiklik sebepleri; yetersiz güneş maruziyeti ile birlikte gıdalarla yetersiz D vitamini alımı, D vitamininin barsakdan yetersiz emilimi, karaciğer veya böbrek hastalığı olanlarda, D vitamininin etkin formuna dönüşememesidir.

        BAZI İLAÇLAR D VİTAMİNİ METABOLİZMASINI BOZAR!

        Normal D vitamini düzeylerine sahip olmak için günlük alınması gereken D vitamini miktarı deri rengi, güneş maruziyeti, diyet alışkanlıkları ve altta yatan diğer tibbi sorunların olup olmamasına göre değişir. Ülkemizin bulunduğu enlemde Vitamin D sentezi en iyi mayıs-kasım ayları arasında gerçekleşir. Sentez için cilde direkt güneş ışını teması gereklidir. Cam ve Tül arkasından güneşlenilmemelidir. Güneş koruyucu krem kullanılmamalıdır.

        Deride yeterli D vitamini oluşumu için, haftada en az 2 kez yüz, kollar, bacaklar ve sırtın güneş koruyucu sürülmeden 20-30 dakika gün ışığına maruz bırakılması D vitamini sentezi için yeterli olmaktadır. Sisli havaların sık olduğu bölgeler, fabrika dumanları ile aşırı kirlenen havanın solunduğu alanlar, kapalı giyim tarzı tercihleri yeterli D vitamini oluşumunu engeller.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ