Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Kök hücrede 'Quantum' müjdesi!, Quantum, hücre, kök hücre, kök hücre tedavisi,

        Kemik iliği yetersizliği ve bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklarda 'kök hücre' müjdesi!

        Türkiye'de biyoreaktörle 'ilk kök hücre' üretildi. 'Quantum' adı verilen cihazla 10 gün süren çalışmaların sonucunda 160 bin hücreden tam 200 milyon hücre üretildi. Bunun da Türkiye'de bir ilk olduğu vurgulandı.

        'QUANTUM' MUCİZESİ

        ABD, Almanya, Belçika, Danimarka ve Tayland'dan sonra Türkiye'de de biyoreaktörle 'kök hücre' üretildi. Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde dünyada sadece 9 merkezde bulunan ve 'Quantum' adı verilen cihazla kemik iliğinden alınan hücrelerden biyoreaktörler aracılığı ile 'kök hücre' üretildi. Erişkin Kemik İliği Merkezi Hücre İşleme Ünitesi'ndeki çalışmalar 10 gün sürdü.

        200 MİLYON KÖK HÜCRE

        Söz konusu çalışmalarla birlikte kemik iliğinden alınan 160 bin hücreden toplam 200 milyon hücre ürettiklerini açıklayan Hücre İşleme Ünitesi ekibinin Direktörü Doç. Dr. İlknur Kozanoğlu, "Kısa zamanda kök hücrelerin yeterli sayıda üretilmesi çok önemli, çünkü yaşam mücadelesi veren hastaların uzun süre beklemesi mümkün olamıyor" dedi. Kozanoğlu, klasik yöntemlerle kültür ortamında üretilen hücrelerin mikrobik bulaşmalara açık olduğunu belirtti.

        ÖNEMLİ İLERLEMELER

        Bunun önlenebilmesi için çok pahalı bir alt yapı ve personel ile GMP uygulamalarının gerektiğine işaret eden Doç. Dr. Kozanoğlu, 'Quantum' cihazı ile aynı kapalı koşulların sağlanabildiğini anlattı. Kozanoğlu, üretilen kök hücre ürününün kalite kontrol çalışmalarının tamamlanması ile kişiye özgü kök hücre üretiminde önemli ilerlemeler sağlanacağı müjdesini de verdi.

        KEMİK İLİĞİNDE MÜJDE

        Kozanoğlu "Bu çalışmaların tümünün kanun ve yönetmelikler ve uluslararası standartlara uygun olması gerekiyor" ifadesini kullandı. Son yıllarda kök hücrelerin, bilim insanlarının da ilgisini çektiğini hatırlatan Kozanoğlu, bu hücrelerin de kemik iliği yetersizliği ve bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıkların tedavisi için klinik uygulamalarda kullanıldığını söyledi. Kozanoğlu, açıklamasını da şöyle sürdürdü:

        TÜRKİYE'DE BİR İLK

        "Aktık hastanemizde dünyada sadece 9 merkezde bulunan cihazla biyolojik ortam birebir sağlanabiliyor. Bu cihazla, hızlı ve standart üretim sağlıyorlar. Bu teknoloji çok çok yeni ve bu bütün dünyada şuanda 9 merkezde kurulmuş durumda. Eş zamanlı olarak bizde kuruldu. Çoğunlukla ABD'de, Almanya'da, Belçika'da, Danimarka'da ve Tayland'da bulunan bu cihazla kök hücre üretimi Türkiye'de ilk kez hastanemizde başladı."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ