Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Akıllı telefon bağımlısı mısınız?, Akıllı telefon, telefon bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı
        1

        Akıllı telefonunuzu kullanırken, kendinizi unutmayın


        Kabullenmeniz gereken ilk şey, telefonu eline alıp kullanan veya bir maile yanıt veren kişinin kendiniz olduğu. Tabii, akıllı telefonlar bu durumu oldukça kolaylaştırıyor, öncesinde ise masaüstü telefonların başında geç saatlere kadar çalışmak zorunda olanlar vardı. Akıllı telefonlar sayesinde her zaman daha fazla iş yapılıp, daha fazla verimlilik elde edilebilir. Bu sebeple kendi kişisel yaşantınızın ve iş hayatınızın aksamaması ve birbirlerine engel olmaması için bir denge gereklidir. Bu denge olmadığında ise, akıllı telefon bağımlılığı işlerinizin sarkmasına, aksamasına ve karışıklıkların yol açmasına neden olabilir.

        2

        Yatağınıza tüm dünyayı davet etmeyin


        Akıllı telefonu kullanmak, bir başkasına bağlantı kurmak anlamına gelir. Yani, bir kural olarak, eğer telefonda iletişimde olduğunuz kişiyi yatağınıza davet etmek istemiyorsanız, bunu aynı şekilde telefonda da yapmamalısınız. Bu durum iş ile ilgili bir konuşma olsa bile. Hepsinden öte yatak odanız cinsel ilişki ve dinlenmeye ayrılan özel bir yer olmalıdır. Sonuç olarak, yatağa gireceğiniz zaman telefonunuzu uzak bir yere bırakın ve gerçeklerin keyfini çıkarın.

        3

        Sınırları istediğiniz hayata göre belirleyin


        İnsanlar genellikle tedavi olmak istediklerinde nasıl bir yol izleyeceklerine dair uzmanlara danışırlar. Uzmanlar olarak bağımlılıktan kurtulmak isteyenlere saat 20.00’dan sonra telefonunuza veya e-postanıza cevap vermeyin dediğimizde, hemen kabul edilip uygulanmaya başlanır. Fakat böyle bir tavsiyeyi uymayanları ise suçlayamayız. Bu sebeple bir sınır belirlenecek ise en iyi sınır, kişinin kendisini en rahat hissettiği ve kendisi tarafından oluşturulmuş olandır.

        4

        Eğer ihtiyacınız yoksa kapatın


        Eğer cep telefonuna belirli bir süre boyunca ihtiyacınız yoksa akıllı telefonun tüm çekici yanlarına karşı koymalısınız. Eğer arkadaşlarınızla birlikte bir piknik veya yürüyüş düzenliyorsanız, telefonunuzu bir yere koyun ve gerekirse kapatın. Eğer acil bir durum varsa, insanlara ulaşabilirsiniz. Fakat hiç kimse sizin izniniz olmadan sizinle iletişime geçemez, buradaki karar mekanizmasının kendinize ait olduğunu unutmamalısınız.

        5

        Akıllı telefonunuz sizden daha önemli değil


        Akıllı telefon bağımlılığının temelinde tüm dünyayı saran 5 saniye kuralıdır. Her olaya anında tepki verme isteği sizi zamanla bir akıllı telefon bağımlısına dönüştürebilir. Örneğin, tatildeyken cep telefonunuzu kapattığınızda, oluşan problemi şirket siz olmasanız da çözecektir. Geceleri telefonunuzu kapatıyorsanız, müşteriniz sabırlı olmayı öğrenecektir. Dürüst olalım –akıllı telefonunuz kapalı olsun ya da olmasın- günümüzün dijital dünyasında, eğer birisi size gerçekten ulaşmak istiyorsa bir şekilde ulaşacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ