Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Anne karnında 'ekonomi', yetersiz kan akışı, bebek, Anne karnında ekonomik programlama

        Ancak bu programlama; bebeğin düşük kiloyla doğmasına neden olurken hayatı boyunca karşısına çıkabilecek pek çok hastalığın da belirleyicisi olabiliyor

        Yetersiz kan akışı nedeniyle anne karnında uygun beslenme koşullarını bulamayan bebekler daha anne karnındayken “ekonomi” yapıyor ve yetersiz kan dolaşımı nedeniyle dolaşım sürecini en baştan organize ediyor. Bu bebekler ayrıca vücuttaki pek çok organın buna adapte olmasını sağlıyor. Ancak bilimsel araştırma sonuçları bu durumun sonucu sadece düşük doğum ağırlığı ile sonuçlanmadığını kanıtlıyor.

        Bir bebeğin herhangi bir nedenle anne karnında iyi beslenememesi sonucu yeni bir programlama yapmasına anne karnında “intrauterin programlanma” denildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Yenidoğan, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nermin Tansuğ, bunun da metabolizmada kalıcı değişikliklere neden olarak ileride kardiyovasküler, metabolik ve endokrin hastalıklara yatkınlık yaratabildiğini söyledi. Doç. Dr. Tansuğ, bilimsel bir araştırmaya göre, tansiyon yüksekliği ve kalp rahatsızlığı olan kişilerin, doğum kilolarının çok düşük olduğunun belirlendiğine değinerek “Araştırmaya dahil edilen kişilerin yıllar süren takipleri sonucunda; kalp hastalıklarının, doğum kilosu 2.5 kg’ın altındaki kişilerde daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir” dedi.

        Anne sütünün zekâ ve beyin gelişimine olumlu katkı yaptığı biliniyor buna karşın düşük doğum ağırlıklı bebeklerde anne sütünün zekâ gelişimine katkısının daha fazla olduğunu anlatan Doç. Dr. Nermin Tansuğ, “Anne sütünün zekâ gelişimine katkısı sadece içeriği ile ilgili olmayıp emzirme ile annede uyarılan hormonlar, anne-bebek bağının daha iyi kurulması ve annenin bebeğe daha fazla odaklanması ile de ilişkilendirilebilir” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ