Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Vücudundan 1 kilo damar çıkarıldı, Şeküre Kuzgun, 1 kilo damar parçası , Doç. Dr. Hasan Basri Erdoğan

        77 yaşındaki Niğdeli Şeküre Kuzgun, öksürük ve nefes darlığı şikayetiyle gittiği hastanede, en fazla 3 santimetre olması gereken aort damarının 12 santimetreye kadar genişlediğini öğrendi. Kayseri Özel Tekden Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Basri Erdoğan, bu yaşta bu kadar damar genişlemesinin nadir görüldüğü hastanın, 6 saat süren ameliyat sonrasında eski sağlığına kavuştuğunu söyledi. Söz konusu ameliyatın sık yapıldığını, ancak bu yaşta bu kadar fazla genişlemenin çok nadir görüldüğünü belirten Doç. Dr. Hasan Basri Erdoğan, "Aort damarı normalde 3 santimetre civarındadır. Kalpten çıkan ilk damardır ve bütün vücuda kanı ilk bu damar taşır. Bu damar bizim hastamızda 12 santimetre olmuştu ve neredeyse birçok başı kadar büyümüştü. Bu hastayı özel kılan da, bu yaşta bu damarın bu kadar büyümesi ve büyümeye rağmen yırtık gelişmemesi. Çünkü hastalar damar bu kadar genişleyinceye kadar damar yırtılmasına bağlı olarak aniden ölürler." diye konuştu.

        "ARTIK RAHAT NEFES ALABİLİYOR"

        Hastadan yaklaşık 1 kilo damar parçası çıkardıklarını ve akciğerlere olan baskıyı ortadan kaldırdıklarını belirten Doç. Dr. Hasan Basri Erdoğan, ameliyatla ilgili şu bilgileri verdi: "Bu tür ameliyatlar acil şartlara olmazsa baları şansı yüzde 98. Ama acil şartlarda olursa o zaman hastaneye yetişinceye kadar geçen süre içinde hasta kaybedilebilir. Daha genç bir hasta olsaydı daha erken ölürdü ama yaklaşık 6 saat süren ameliyat sonucunda hastamız kurtuldu. Ameliyatta yaklaşık 1 kilo civarında damar parçası çıkardık ve o yırtılmış olan damar duvarını keserek, aort yerine suni bir damar koyduk. Hastamız 10 gün içinde iyileşti ve taburcu oldu."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ