Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Bayramı diş ağrısıyla geçirmek istemiyorsanız dikkat!, Bayram, Bayramda diş sağlığı , diş ağrısı

        Bayramda sık tüketilen çikolata, şeker ve tatlılar, diş ağrısı olarak size geri dönebilir. Şeker Bayramını diş ağrısı ile geçirmek istemeyenler için Doç. Dr. Ali Çağın Yücel, yapılması gerekenleri sıraladı. Yücel öncelikle, diş çürüğü olanların diş hekimine gitmesi gerektiği uyarısında bulundu.

        Bayram tatilini, diş ağrısı çekmeden geçirmek isteyenler, diş hekimi kontrolü için son bir hafta. Ağzında çürük bulunmayanlar istedikleri kadar şekerli gıda alabilir ancak çürük varsa, aşırı şekerli gıda tüketimi dişlerinizde ağrıya neden olabilir. Vakit kaybetmeden dişlerinizi kontrol ettirin.

        Brezilyalı bilim adamlarının yaptığı araştırmada, kahve tanelerinin içindeki “trigonelline” isimli maddenin, bakterilerin dişe yapışmasını engellediği ortaya çıktı. Bayram ziyaretlerinde içecek olarak şekersiz kahveyi tercih edin.

        Karamelli, lokumlu gibi dişe yapışan maddeler içeren şekerli gıdalar yerine bitter çikolatayı tercih edin.

        Çantanızdan, diş macunu, diş fırçası ve diş ipinizi eksik etmeyin.

        Bayramda diş fırçalama sayısını, en az günde 3’e çıkarın, fırsat bulduğunuzda dişlerinizi fırçalayın.

        Dişlerinizi fırçalayamıyorsanız ağzınızı bol suyla çalkalayın ve bol su için.

        Ara öğünlerde, dişlerde mekanik temizlik sağlayarak plak oluşumunu önleyen elma ve armut gibi sert meyvelerden tercih edin.

        Diş çürümesini önleyen maddelerden olan “Xylitol” içeren sakızlar çiğneyin.

        Özellikle çocukların diş bakımına şeker bayramında çok daha fazla dikkat edin. 3-6 yaş grubu çocukların dişlerini gazlı bezle silebilir, büyük çocukların dişlerini fırçalamasını sağlayabilirsiniz.

        Şekerli gıdaları mümkünse ana öğünlerin hemen ardından alın. Ara öğünlerde yenen yiyecekler, dişler fırçalanmadığı için ağızda daha uzun süre kalarak çürüğe yatkınlığı arttırabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ