Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Bayramda midenizi korumanın 10 yolu , Bayram beslenmesi, bayramda mide sağlığı , mideyi koruma
        1

        KAHVALTI, KAHVALTI, KAHVALTI

        İster bayramda ister günlük yaşantıda kahvaltı en önemli öğün. Bayramda da güne mutlaka kahvaltı ile başlamak gerekiyor. Beyaz peynir, zeytin, salatalık, domates, bal gibi besinlerle yapılan kahvaltı hem mide asidini düzenliyor hem de kan şekeri dengesini oluşturarak gün içinde sunulan ikramlardan daha az yemenizi sağlıyor. Ayrıca belli bir saate kadar aç kalıp birden yemek yemek mide hassasiyetini artırıyor.

        2

        PROBİYOTİK DESTEĞİ

        Probiyotik desteklerinin mideyi rahatlatıcı etkisi bulunuyor. Bu nedenle günde 2 adet probiyotik ilaveli yoğurt tüketirseniz ya da probiyotik desteği alırsanız midenizi rahatlatabilirsiniz.

        3

        TATLILARI KARIŞTIRMAYIN

        Yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti dondurma, tatlıların üzerine eklenerek de çıkıyor karşımıza. Ancak siz siz olun üzerine dondurma eklenen dondurmalı tatlılardan uzak durun. Unutmayın ki şeker alımı mide baskısını artırıyor. Ya dondurmayı ya da tatlıyı tercih edin. Tatlı tercihinizi unlu ve şerbetli tatlılardan değil sütlü tatlılardan yana tercih edin.

        4

        TATLIYI ANA ÖĞÜNDE TÜKETMEYİN

        Bayram sofrasında sıra tatlıya mı geldi? Orada durun. Yemeden önce uzmanların uyarılarını aklınıza getirin ve tatlıyı ana öğünde değil ara öğünde tüketin. Ana öğünlerini düzenli bir şekilde yapıp tatlı faslını ise ara öğüne bırakabilirseniz sağlıklı bir tercih yapmış olursunuz. Ara öğünde de sütlü tatlı da olsa günde 2 porsiyonu aşmamaya özen gösterin. Böylece fazla yüklenme olmayacağı için sindirim daha kolay olacak.

        5

        AYNI GRUP BESİNLERİ BİRLEŞTİRMEYİN

        Aman dikkat! Rahat bir mide için kalori dengesi oluşturmak şart. Fazladan alınan her kalori mide bağırsak sistemini zorluyor. Sürekli yenen abur cuburlar, tatlı ve yağlı yiyecekler mide yanmalarını artırıyor. Bu nedenle ana ve ara öğünleri makul ölçülerde, abartıya kaçmadan tüketmek gerekiyor. Örneğin aynı gruptaki pilav, makarna, çorba, tatlı gibi yiyecekleri bir arada yememeli. Beslenme ve Diyet Uzmanı Oya Yüksek “Bunlardan sadece birini seçin ve onu tüketin. Çünkü bu tarz besinler yüksek şekerden dolayı hızlı acıkma sağlıyor ve tekrar yeme isteği uyandırıyor. Sonucunda ise sürekli yemek yemek mideyi yormaya başlıyor” diyor.

        6

        İKRAM SOFRASINA DİKKAT!

        Kimini kibarlığınızdan kiminizi hatırdan geri çevirmekte zorlanacaksınız şüphesiz. Sunulan ikram tabağından hiç almazsanız karşınızdakinin kırılabileceği düşüncesi de sizi huzursuz edecek. İkram sofrasına oturduğunuzda doğru tercihler yapın en iyisi. Önemli olan da bu. Börek, şerbetli tatlı ve kızartma gibi yiyecekler fazla yağlı ve yüksek şekerden dolayı hem acıktırıyor hem de mide baskısını artırıyor ve midede yanmaya, ağrıya neden oluyor. Üstelik kilo artışı olarak da karşınıza çıkabiliyor.

        7

        DOYUMLUK DEĞİL TADIMLIK

        Sunulan ikram tabağından “hiç almamak olmaz” diyebilirsiniz ama unutmayın sadece yarısını yemeyi başarabilirsiniz. Böyle olduğunda da hem kalori dengesini sağlamış olursunuz hem de midenizi yormazsınız. Üstelik sizin için zararlı olabilecek yiyecekleri geri çevirmekte hiç sıkılmayın. Sağlık durumunuzdan bahsederek doyumluk değil tadımlık ikram kabul edebilirsiniz. Size anlayış göstereceklerinizden şüpheniz olmasın, yeter ki siz nefsinize hakim olun. İkram tabağı sunulduğunda öncelikle hangi yiyecekleri tercih edeceğinize karar verin daha sonra miktarını belirleyin. Buna göre sınırlama yapılırsa yüklenme de olmayacak.

        8

        TARÇINI EKSİK ETMEYİN

        Tarçının faydaları kanıtlanmış durumda. Tarçın hem mideyi rahatlatıyor hem de şeker dengesini sağlıyor. Açlık ve tokluk şekerlerini dengeye sokuyor. 3 gram tarçın, 1 tarçın kabuğuna denk geliyor. Günde toplam bir çay kaşığına denk gelecek şekilde tarçın tüketmek son derece faydalı. Gün içinde içtiğiniz suya çubuk/kabuk tarçın ekleyebilir, tarçınlı çay veya tarçınlı süt tüketebilirsiniz.

        9

        GAZLI İÇECEĞİ, ÇAYI, KAHVEYİ SINIRLAYIN

        Yemeğin ardından mideyi rahatlatmak için kimileri kolalı ve gazlı içeceklere başvurabiliyor. Ama yanlış yapılıyor. Aksine bu içecekler hem şişkinlik problemlerini artırıyor hem de şekerli olduğu için zarar veriyor. Aşırı içilen çay ve kahve de mide hassasiyetini artırıyor. Bu yüzden günde 2 fincan Türk kahvesi ve 5 çay bardağı çaydan fazlasını içmeyin. Özellikle filtre kahve tarzında içecekseniz taze süt, çayda ise limon ekleyebilirsiniz.

        10

        HAREKET EDİN

        Bir güzel yediniz ama rahatsızlık hissetmeye de başladınız ister istemez. İşte, yemeklerden sonra siz siz olun hemen oturma ya da uzanma pozisyonuna geçmeyin. Hareket edin. Beslenme ve Diyet Uzmanı Oya Yüksek, mide baskısını azaltmak ve rahatlatmak için yemek sonrası en azından 15 dakikalık yürüyüşün son derece faydalı olacağını belirterek “Hareket edin mideniz dinlensin” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ