Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın 'Aşılanmadan seyahata çıkmayın'

        Uluslararası trafiğin artmasıyla birlikte seyahatle ilgili hastalıklar da daha fazla görülür oldu. Yaklaşan bayram tatilinde yurtdışına gidecekleri uyaran Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Ataşehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nermin Etiz, Dünya Sağlık Örgütü’nün her yıl düzenli olarak ülkelerde görülen enfeksiyonları bildirdiğini söyledi. Dr. Etiz, 2014 yılı başından beri; Çin’de Avian İnfluenza virus (H7N9), Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde Ortadoğu Respituvar Sendromu-Koronovirus, Gine’de ise Ebola Hemorajik Ateşi olduğuna dair raporlar yayınlandığını söyledi.

        Gerek iş gerekse tatil amacıyla yapılan seyahatler için alınacak basit önlemlerle seyahat hastalıklarını azaltmanın hatta sıfırlamanın mümkün olduğunu vurgulayan Etiz, “Ülkelerde görülen enfeksiyonları önlemeye yönelik hangi aşıların zorunlu, hangi aşıların genel ya da risk durumunda önerilen aşılar olduğu da Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmektedir” dedi.

        ÜÇÜNCÜ DÜNYA ÜLKELERİNE GİTMEDEN AŞI YAPTIRIN

        Enfeksiyon hastalıklardan korunmak için önerilen aşıların seyahate çıkmadan en az birkaç ay önce yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Etiz, “Çünkü aşılanmış kişilerde bağışıklık yanıtı genellikle 3-4 haftada ortaya çıkmakta, kişinin bağışık durumuna, aşıya ve aşının dozuna bağlı olarak bu süre değişmektedir” ifadesini kullandı.

        Dr. Etiz, seyahatte görülebilecek hastalıklar için bazı aşıları; Hepatit A, Hepatit B, polio, difteri, tetanoz, tifo, influenza, pnömokok, kızamık-kızamıkçık-kabakulak, suçiçeği, kolera, kuduz, şarbon, veba, tüberküloz, meningokok ve sarıhumma olarak sıraladı.

        Meningokoksik menenjit ve sarıhumma aşısının zorunlu olduğunu, seyahate çıkmadan en az 10 gün önce mutlaka yapılması ve belgelenmesi gerektiğini belirten Etiz, diğer aşıların ise gidilecek ülkedeki riske göre önerildiğini aktardı.

        Dr. Etiz, “DSÖ, gidilecek ülkede görülen enfeksiyonları da önleyebilmek için proflaktik anti-infektif ilaçların başlanması gerektiğini bildiriyor. Örneğin halen pek çok Sahra-altı Afrika ülkesinde sıtma (Plasmodium falciparum) görülmekte ve bu nedenle bu ülkelere gideceklere mutlaka seyahat öncesi anti-malaryal tedaviye başlanması gerektiği vurgulanmakta” dedi.

        HİJYEN KURALLARINA DA DİKKAT

        Seyahat sağlığı açısından enfeksiyon hastalıklarından korunmak için sadece aşılanma ve proflaktik (korunma amaçlı) ilaç kullanımının yeterli olmadığını kaydeden Etiz, genel sağlık ve kişisel hijyen kurallarına tam olarak uyulmasının da çok büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

        NTV

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ