Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Estetik diş hekimliği, Diş hekimliği uygulamaları, Estetik diş hekimliği uygulamaları, Ağız ve diş sağlığı, Diş hekimi Serkan Şahiner

        Hastamızı güzel ve etkileyici bir gülüşe kavuşturmak için kullanılan tedavilerin tamamı estetik diş hekimliği tanımının içine girer. Özellikle son yıllarda gelişen ve ilerleyen dental teknolojilerin etkisiyle ,diş ve dişetlerindeki renk ,boyut, şekil ve kontur bozuklukları düzeltilerek, kişiye özgü en doğal ve estetik gülüşü elde etmek, bu bilimin ana hedefidir.

        Her türlü renk , şekil ve konum bozukluklarında , yaşlanmayla ortaya çıkan diş aşınmalarında , gülüşle uyumlu olmayan diş eti görünürlüğünde , diş eksikliğinde, diş çapraşıklıklarında kısacası görünümünü beğenmediğimiz her olguya uygun bir estetik diş hekimliği uygulaması yapılabilir.

        Estetik diş hekimliği uygulamalarında tedavimizin en önemli aşamasını ,hastanın isteklerini ve beklentilerini de içeren doğru bir tedavi planlaması oluşturur.İdeal estetik ve doğal bir gülüş için önce eksiklerimizi belirleyebileceğimiz bir analiz yapıp buna uygun planlama yapmalıyız . Ancak bu şekilde hasta ve hekimi memnun edebilecek sonuçlar ortaya çıkabilir.

        Estetik Diş Hekimliği uygulamaları

        Diş Beyazlatma, Laminate Venerler (Porselen laminalar), Zirkonyum Kuron Restorasyonlar, İmplant,Bonding,Kompozit Dolgular (Estetik-Dolgular),İnley-Onley Dolgular,Ortodonti

        Güldüğümüzde dudaklarımızla beraber görünen bölgeye yapacağımız her uygulama estetik diş hekimliğinin bir parçasıdır. Bu uygulamaları ana iki başlık altında toplayabilirz.

        1-Dişlere uygulanan işlemler

        Bu işlemlerin en basiti ,şekli ve görünürlüğünü beğendiğimiz dişlere uyguladığımız bleaching yani beyazlatma işlemidir. Beyazlatma işlemi 2’ye ayrılır

        - Hekimin laser ile klinikte uyguladığı office bleaching (ofis tipi beyazlatma)

        - Hekimin hazırlayacağı özel plaklarla hastanın evde kendi uygulayabileceği home bleaching (ev tipi beyazlatma)

        Bu yöntemler ayrı ayrı uygulanabildiği gibi beraber de uygulanabilir. Bu sayede beyazlatma oranı artar , diş rengi 3-8 ton arası açılabilir.

        Dişlere yaptığımız diğer bir uygulama da minimal çapraşıklık , renk,şekil ve boyut bozukluğu , aşınma gibi durumlarda tercih edebileceğimiz porselen laminalardır. Diş yüzeyinden çok az (0.8-1 mm kadar) aşındırma yaparak sonuçlandırdığımız , bu sebeble , diğer protetik restorasyonlara göre dişi koruyucu olan bu yöntem aynı zamanda diş ile aynı ışık geçirgenliği ve translusensiye sahip olmasıyla estetik olarak en üstün sonuçları elde etmemizi sağlar.Aynı zamanda dişlerin arka yüzeyi hastanın kendi dişleri olduğu için herhangi bir yabancılama hissedilmez ve dişetiyle mükemmel uyumu sayesinde ömürleri çok daha uzun olur. Porselen laminalar , çay , kahve , sigara gibi etkenlerle renk değiştirmemesiyle beraber doğal dişle aynı derecede dayanıklılığa sahiptir.Mevcut dişleri koruyarak ağrısız,kısa süreli ve sonucu tedavi tamamlanmadan planlayabildiğimiz bir tedavi olması da önemli avantajları arasında yer alır.

        Diş eksikliklerinde tercih edebileceğimiz implantlar da estetik diş hekimliği uygulamaları içinde yer alır. Diş eksikliklerinin çözümünde en ideal yöntem olarak implantları öneriyoruz.Avantajları; hassasiyet ve çürüme olasılıkları yoktur, doğal diş görünümünde , uzun ömürlü ve stabillerdir.Hastanın kendi dişinin yerini alır ve hareketli protezde yaşanan tüm olumsuzlukları ortadan kaldırır.Diğer dişlerin aşındırılmasını , dudak ve yanaklarda çökmeyi ve kemik erimesini engeller.

        İmplant ve laminalar dışında, lamina yapılamayacak kadar madde kaybına uğramış dişler için full porselen kuronlar , diş çapraşıklıklarınını düzeltmede kullanacağımız her türlü ortodontik işlem ve kompozit dolgularla yapacağımız tüm bonding işlemleri dişler üzerinde uygulanan diğer estetik diş hekimliği uygulamaları içindedir.

        Tüm bu işlemlerdeki temel amacımız kişinin yüzü ve gülüşüyle uyumlu doğal ve genç diş yapısını ve yakalamaktır.

        2-Dişetlerine uygulanan işlemler

        Estetik bir gülüş ,sadece sağlıklı ve beyaz dişlerle değil, bu dişlerle uyumlu dişetleriyle beraber mümkündür.Dişetlerinde yapılan estetik uygulamaların tamamı ‘’pembe estetik’’ diye adlandırılır.Dişetlerinin görünürlüğünü ayarlama , şeklini , kalınlığını ve konturunu güzelleştirme , klinik olarak kısa olan diş boylarının uzatılması, dişetlerindeki koyu renklenmeleri gidermede kullanılan tüm işlemler estetik diş hekimliğinin diğer ayağı olan pembe estetik kısmını oluşturur.Klinik olarak laser kullanımının yaygınlaşmasıyla çok daha kolaylaşan bu işlemler estetik ve uyumlu bir gülüşün sağlanması için vazgeçilmezlerdir.

        Dişlerin kişiliğimiz üzerindeki etkileri

        Estetik diş tedavileri kişiye özgü tedavilerdir.Hastaya yeni bir gülüş tasarlarken fiziksel özelliklerinin yanında kişisel özelliklerine de dikkat ediyoruz.Estetik gülüş yalnızca diş ve dişetlerini değil dudak ve ağız çevresini de etkiler. İnsan ilişkilerinde kişiliğimizi dışarı yansıttığımız yüz ifademiz, mimiklerimiz , düzgün konuşma becerimizde dişlerin de rolü vardır.Doğru gülüş tasarımı ile kişi karakterini daha iyi ifade edebilir daha iyi ilişkiler kurabilir.Bununla beraber iyi bir gülüş kendine güvenin anahtarıdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ