Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Yazın bu önlemleri almadan dışarı çıkmayın!, Sıcak havada yapılması gerekenler, Sıcak havalarda nasıl giyinmeli?, Sıcak havalarda ne tüketilmeli?, Dr. Şenol Okur

        Meteorolojinin etkili sıcaklara karşı vatandaşları uyarması nedeniyle Dr. Şenol Okur da, aşırı sıcaklarda alınması gereken önlemler ve korunma tedbirleri hakkında bilgiler verdi.

        Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğinin unutulmaması gerektiğini anımsatan Aydın Halk sağlığı Müdürü Şenol Okur, "Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terlemeyle vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terlemeyle vücut ısısı dengede tutulamaz. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir" dedi.

        SÜREKLİ İLAÇ KULLANANLAR; DİKKAT

        Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar hakkında da bilgiler veren Okur, riskli grupları şu şekilde ifade etti: "Yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, dört yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları kronik hastalığı olanlar, özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları gibi sürekli ilaç kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizlerdir"

        "AÇIK RENKLİ GİYSİLER TERCİH EDİLMELİDİR"

        Günün en sıcak saatleri olan 10.00 ile 16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini vurgulayan Okur, "Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir" diye konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ