Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk prematüre bebek beslenmesi nasıl olmalı, anne adaylarına öneriler, bebek beslenme uyarıları, Ebeveynlere prematüre bebek bakımı notları

        CEYDA ERENOĞLU/HT GAZETE

        PREMATÜRE bebeklerin gelişimine yardım ederek hayatın ilk günlerinden itibaren onları çeşitli risklerden koruyan temel besin öğesinin anne sütü olduğu belirtiliyor.

        Erken doğan bu bebeklerin beslenmesinde, anne sütünü kalori ve içerisindeki mineraller açısından zenginleştirecek ek tozlar kullanılabiliyor. Bebek, bu beslenme planına ek gıdaya başlayana kadar devam edilebiliyor. Liv Hospital Yenidoğan ve Çocuk Hastalıkları Uzmanları Dr. Gülnihal Şarman ve Dr. Pınar Boncuk Dayanıklı, bebekteki doku tamiri ve nörolojik gelişimi desteklemek için yeterli protein ile omega-kalsiyum alımına çok dikkat etmek gerektiğinin altını çiziyor.

        Anne sütü, prematüre bebeklerde yalnızca beslenme ve kilo aldırma amaçlı değil, aynı zamanda doğal bir ilaç olarak kullanılıyor. Özellikle 1500 gramın altında doğan bebeklerde henüz olgunlaşmamış ve emilim yüzeyi gereken özelliklere kavuşmamış bağırsaklar, anne sütü sayesinde gelişiyor. Bunun yanında bağırsak duvarının kuvvetlenerek mikroplara karşı direnç kazanması yine anne sütünün yardımıyla oluyor. Sütün içeriğindeki uzun zincirli yağ asitleri, bebeğin göz ve beyin gelişimini olumlu yönde etkilediği için önem taşıyor. Uzmanlar, gelişmiş ülkelerde 1500 gramın altında doğan bebeklerin kendi annelerinin sütü yoksa başka bir anneden gelen bağışlanmış sütlerin bebeğe verilmesinin yaygın olduğunu belirterek, bunun çok doğru bir davranış olduğunun altını çiziyor.

        EBEVEYNLERE PREMATÜRE BEBEK BAKIMI NOTLARI

        Ebeveyn ve bebek ilişkisi hastane ortamında kurularak devam ettirilmeli.

        Bebekle kuvözde kucağa alınamadığı zamanlarda göz teması kurularak ya da bebeğin başı veya parmağı tutularak ilişki sağlanmalı.

        Bebek uygun haftaya geldiğinde emzirme denemelerine başlanılmalı.

        Ev ortamında bebekle teması artırmak için ona hafif ve rahatlatıcı masaj yapılmalı.

        Bebek bazı zamanlar kucakta çıplak tene temas edecek şekilde tutulmalı.

        GELİŞMENİN ÖLÇÜTÜ, İYİ GÖRME VE İŞİTME

        UZMANLAR tarafından yoğun bakımda takibi yapılan prematüre izleminin, bebek taburcu olduktan sonra da sürmesi gerekiyor. Bir prematüre bebeğin gelişiminin sağlıklı şekilde ilerlediğinin göstergesi olarak sağlam beyin dokusu ile görme ve işitme duyularının durumuna bakılıyor. Bebeğin beyin kanaması geçirmemiş veya oksijensizliğe bağlı beyinde kist oluşmamış olması, beyin dokusunun sağlam olması anlamına geldiği için sevindirici oluyor. Prematürelik nedeniyle oluşabilecek ‘retinopati’ hastalığının ileri evrelerini yaşamaması ve işitme yolunun kulaktan beyne kadar sağlam olması da bebeğin sağlığı için önemli işaretler olarak kabul ediliyor. Beyin fonksiyonlarının iyi çalışması, işitme ve görme duyularının sağlamlığı ve kendisine sevgi gösteren bir ailesinin olması, bebeğin gelişiminin hızlı ve sağlıklı olmasına yardımcı oluyor.

        SARILIK, CİLT RENGİYLE ANLAŞILMIYOR

        PREMATÜRE bebeklerdeki sarılık, diğer bebeklerde olduğu gibi cilt renginden anlaşılamıyor. Bu nedenle bebeğin ilk günlerde kan testiyle takip edilmesi ve herhangi bir sarılık durumunun oluşması halinde ‘fototerapi’ denilen ışık tedavisini görmesi gerekiyor.

        'PREMATÜRE RETİNE' TAKİBİ YAPTIRIN

        PREMATÜRE bebeklerin belli aralıklarla ‘prematüre retina’ takibi yapabilen bir göz doktorunun kontrolünden geçmesi gerekiyor. Uzmanlar, bu kontrollerin zamanlamasının çok önemli olduğunu belirtiyor. Eğer bebeğin göz damarlanması kötü ve kontrolsüz bir hale geldiyse retinanın lazerle yakılması tavsiye ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ